A 24. nap

Infostart
2006. december 4. 11:11
Belgrádban vasárnap ismertették a hágai börtönben 24. napja éhségsztrájkoló szerb radikális pártvezér, Vojislav Seselj végrendeletét. Az éjjel ugyancsak Belgrádban megválasztották a háborús bűnökkel vádolt, és a hágai börtönben elhunyt Slobodan Milosevic utódját a Szerbiai Szocialista Párt élére.

A nacionalista Szerb Radikális Párt háborús bűnökkel vádolt elnöke, Vojislav Seselj végrendeletében arra kötelezte a párt tagjait, hogy soha ne mondjanak le a nagy Szerbia létrehozásáról, ne lépjenek koalícióra a demokrata pártokkal, ellenezzék Szerbia uniós és NATO-tagságát, és csak azokkal az országokkal építsenek kapcsolatokat, amelyek Washington ellenségei.

Seselj végrendeletében azt is kijelenti, hogy Szerbia soha nem mond le Koszovóról, és azokkal az országokkal, amelyek elismerik Koszovó függetlenségét, azonnal meg kell szakítani a diplomáciai kapcsolatot.

A 24. napja éhségsztrájkot folytató szerb radikális pártvezér meghagyta végrendeletében, hogy a Belgrád közelében lévő Batajnicán temessék el a családi sírboltban, és azt is rögzítette, hogy ki vezesse a temetési szertartást.

A hágai börtönkórházban lévő Seseljt, aki eddig állítólag 19 kilogrammot fogyott, valószínűleg kedden vizsgálja meg egy szerb, egy orosz és francia orvosból álló csoport.

A hágai börtönben, vagy szabadlábon védekezve eddig összesen 11 háborús bűnökkel vádolt szerb hunyt el, köztük Slobodan Milosevic, akinek utódját a pártelnöki székben vasárnap éjjel választották meg Belgrádban. A Szerbiai Szocialista Párt új elnöke Ivica Dacic, a párt főtanácsának volt elnöke lett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást