Radioaktív anyagokat csempészett a megmérgezett orosz kém

Infostart
2006. november 29. 08:48
Alekszandr Litvinyenko, a Londonban megmérgezett volt orosz kém megbetegedése előtt elárulta olasz kapcsolatának, hogy még aktív ügynökként radioaktív anyagok csempészetét szervezte meg a KGB utódszervezete számára. Mario Scaramella, aki az elhíresült londoni szusi bárban találkozott a volt kémmel, jelenleg Angliában tartózkodik titkos helyen, ahol a Scotland Yard hallgatja ki.

Alekszandr Litvinyenko megmérgezésének nyilvánosságra kerülését követően Mario Scaramella a The Independent című brit lapnak nyilatkozva elmondta: a volt orosz kém elmesélte neki, hogy még 2000-ben, az FSZB, vagyis a KGB utódszervezetének tagjaként radioaktív anyagok csempészetét szervezte meg Oroszországból Zürichbe.

Az olasz védelmi tanácsadó állítása alátámasztani látszik azokat a nyugati félelmeket, miszerint a Szovjetunió felbomlását követő zűrzavarban radioaktív anyagok kerültek ki illegálisan a volt tagállamokból, amelyeket a feketepiacon értékesítettek.

A csempészakció Litvinyenko egyik utolsó munkája lehetett az FSZB számára, ugyanis még abban az évben elhagyta Oroszországot, amikor munkaadói vizsgálatot indítottak ellene korrupció gyanújával - a volt kém szerint alaptalanul, bosszúként azért, mert nyilvánosságra hozta a Boris Berezovszkij orosz oligarcha meggyilkolására szőtt FSZB-terveket.

Mindenki tagadja az érintettségét

Mario Scaramella, aki saját elmondása szerint régóta nyomozott a volt Szovjetunióból kicsempészett radioaktív anyagok ügyében, ismételten tagadta, hogy bármi köze lett volna Litvinyenko halálához.

Tagadja érintettségét a Kreml is, miután halála előtt Litvinyenko nyilvánosan megvádolta Putyin elnököt megmérgezése elrendelésével. Moszkva Borisz Berezovszkijra, a londoni száműzetésben élő orosz oligarchára mutogat az ügyben.

Kedden több magas rangú orosz vezető is megpróbálta belekeverni a mérgezésbe a volt kém munkaadóját, akinek irodájában megtalálták a mérgezéshez használt polónium 210-es nyomait.

Az orosz milliárdos, aki ugyanakkor Putyint és környezetét vádolja, kijelentette: abszolút bizalma van a Scotland Yardban, és abban, hogy alaposan és szakszerűen kivizsgálják az esetet.

Berezovszkij, akit a hírek szerint a brit rendőrség szeretne kihallgatni az ügyben, egyelőre nem adott nyilvánosan választ arra, miért kereste fel irodáját Litvinyenko aznap, amikor megmérgezték.

Blair: megtudjuk, ki a felelős

Tony Blair brit miniszterelnök kedden azt hangsúlyozta, hogy sem politikai, sem diplomáciai akadályok nem állhatnak a rendőrségi vizsgálat útjába, akkor sem, ha a bizonyítékok államilag elrendelt gyilkosságra mutatnak. "Eltökéltek vagyunk abban, hogy megtudjuk mi történt, és ki a felelős" - fogalmazott Tony Blair.

Az orosz ügyészség reakciójában kijelentette: készek segíteni a brit rendőrség nyomozását. Az ügyészségi szóvivő szerint a brit nyomozókat szívesen látják Moszkvában, ahol a kormányzat teljes együttműködését élvezik majd.

Tony Blair egyelőre személyesen nem beszélt Putyin elnökkel az ügyről, de a "megfelelő időben" ezt is kezdeményezni fogja.