Gyurcsány: a hitelesség a tét

InfoRádió / MTI
2006. november 29. 10:32
A magyar miniszterelnök szerint a NATO szavahihetősége forog kockán, ha a jelentkező balkáni államok nem kapnak konkrét ígéretet a szövetségbeli tagságra illetve a békepartnerségi programban való részvételre.

A NATO-tagállamok rigai csúcstalálkozóján elmondott beszédében a magyar kormányfő arra hívta fel a figyelmet, itt az ideje, hogy konkrét ígéretet kapjanak a csatlakozási időpontra a NATO-tagságra aspiráló államok, Horvátország, Macedónia, Albánia, illetve a békepartnerségre jelentkezett államok, Szerbia, Montenegró és Bosznia-Hercegovina.

Gyurcsány Ferenc kijelentett: nemcsak a NATO szavahihetősége forog kockán e kérdésben, hanem az is, hogy ezen országok taggá és békepartnerré válása fontos eszközként szolgál arra, hogy a térség biztonságosabbá váljék, és ezek az államok stabilabban lépjenek a demokratikus fejlődés útjára.

A miniszterelnök sürgette: a mostani találkozón legyen egy határozott üzenet arra, hogy Szerbia, Montenegró és Bosznia-Hercegovina békepartnerré válhat, 2008-ban pedig a tagjelölt országokat meghívják az észak-atlanti szövetségbe.

Gyurcsány Ferenc szorgalmazta továbbá, hogy a NATO tegye intenzívebbé az Európai Unióval és az ENSZ-szel folytatott együttműködését, és mélyebbé saját belső integrációját.