Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A televízió sorsfordító bejelentést tett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fehér Ház újabb pofont kapott a hosszú ideje szinte csak kudarcot hozó iraki konfliktussal kapcsolatban. Az NBC tévétársaság bejelentette: ezentúl minden iraki tudósításban konzekvensen a polgárháború kifejezést használják majd. Kommunikációs szakemberek szerint a döntésnek messzemenő következményei lesznek.

Az amerikai NBC tévétársaság olyat tett, amire az amerikaiak csak 1968-ból emlékeznek: felülbírálta a hivatalos amerikai álláspontot. A befolyásos társaság arról nyilvánított véleményt, hogy mi zajlik Irakban: egy gyenge demokrácia élethalál-harca vagy egyértelműen polgárháború.

A egyik legjelentősebb tévétársaság vezetése úgy döntött, hogy ez már polgárháború, előhívva ezzel az amerikai tévénézőkből Walter Cronkite szavait. A veterán újságíró akkor egy Vietnamban forgatott film kapcsán kijelentette: Amerika elveszíti a vietnami háborút, ezért nem mint győztesnek kellene leülnie a helyi hatalommal tárgyalni, hanem egy olyan nép nevében, amelynek fiai megtették a tőlük telhetőt, de ennyire futotta a demokráciáért a térségben.

Ez akkor olyan felkészületlenül érte a Fehér Házat, hogy Johnson elnök állítólag kifakadt: "ha elvesztettem Cronkite-ot, akkor elvesztettem egész Közép-Amerikát" (mármint az Egyesült Államok középső részét).

Az NBC szerint polgárháború

38 évvel később az NBC reggeli műsorvezetőjének jutott a feladat, hogy bejelentse: mostantól minden helyszíni tudósítójuk a polgárháború kifejezést használja az iraki helyzet leírására - még akkor is, ha az amerikai kormányzat híján van a reális megközelítésnek.

Matt Lauer a reggeli műsorban - amelyet Amerikában ma már többen néznek, mint az esti hírmagazinokat - elmondta: a Fehér Ház hónapok óta cáfolja, hogy Irakban a helyzet polgárháborúvá fajult, de a NBC úgy gondolja, hogy ha egy országban katonai csoportok küzdenek egymással saját céljaik eléréséért, az polgárháború.

Messzemenő következmények

A Fehér Ház közleményben cáfolta a médiában futótűzként terjedő helyzetértékelést, de amerikai kommunikációs szakemberek Matt Lauer bejelentését ugyanúgy fordulópontnak tartják a közvélemény alakításában, mint Kronkite Vietnamról tett megjegyzését.

A szakemberek szerint ugyanúgy zuhan majd a csapatok iraki missziójának támogatottsága, mint a Vietnamot érintő mondat után, és egyre többen teszik majd fel a kérdést: mit keres Amerika egy polgárháborús országban.

És történik mindez akkor, amikor Núri al-Máliki iraki kormányfő és az Egyesült Államok a békefenntartó erők mandátumának meghosszabbítását kérte a Biztonsági Tanácstól. A leginkább reális hozzáállásról sokak szerint az ENSZ-főtitkára tett tanúbizonyságot. Kofi Annan éppen az NBC bejelentése kapcsán fogalmazott úgy, hogy az ország a polgárháború szélén áll.