eur:
393.99
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A magasabban fekvő települések több állami támogatást kapnak

Szlovákiában jövőre módosul a települések finanszírozása. Az adók újraelosztásakor elsősorban a földrajzi fekvést veszik tekintetbe. A magasabban fekvő városok és falvak lesznek előnyben, a déli járások települései tiltakoznak a kormány döntése ellen.

A Robert Fico vezette kormány még augusztusban döntött arról, hogy jövőre csökken a síkvidéki települések költségvetése a magasabban fekvő városok és falvak javára.

A településeknek járó adóbevételek újraelosztásakor a döntő határ a 277 méteres tengerszintfeletti magasság lett, a magasabban fekvő települések többet, az alacsonyabban fekvők kevesebbet kapnak jövőre.

A rendelet a magasabban fekvő községek nagyobb energiaigényével, az iskolák és oktatási intézményeik fenntartásának magasabb költségeivel, a közutak drágább téli karbantartásával indokolja a változás szükségességét.

A kormány indoklása szerint a rendelet csaklnem 1600 települést érint negatívan, a másik oldalon 1300 telepélés bevételei érezhetően megnőnek. A lakosság tekintetében még rosszabb az arány, mindössze 38 százaléknak kedvez, míg az emberek 62 százalékát hátrányosan érinti.

A rendelet ellen főként a déli régió városai és falvai tiltakoznak. A számítások szerint a legrosszabbul Pozsony jár, hisz csaknem 40 millió koronával, azaz 300 millió forinttal kap kevesebbet, mint az idén.

A Magyar Koalíció Pártja igazságtalannak tartja a rendeletet, a főleg magyarlakta települések vezetői többször is tiltakoztak az új elosztás ellen.

Bastrnák Tibor, Révkomárom polgármestere szerint a déli települések vezetői nem vonják kétségbe, hogy a magasabban fekvő városoknak és községeknek főleg télen többletkiadásaik vannak, de ezeket véleményük szerint a kormánynak más forrásból kellene kompenzálnia, nem pedig a déli települések rovására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×