A "rakétabemutató verseny" nem jelent globális fenyegetést

Infostart
2006. november 29. 11:19
Az India és Pakisztán között az elmúlt másfél-két hétben zajló "rakétabemutató verseny" keretében Pakisztán szerdán sikeres kísérletet hajtott végre egy atomtöltet célba juttatására is alkalmas rakétával. Az erőfitogtatás, amelyet a kasmíri területi viták fellángolása váltotta ki, a globális biztonságot nem fenyegeti - mondta az InfoRádiónak Szentesi György haditechnikai szakértő.

"Tíz-tizenkét napja Pakisztán és India között valamiféle rakétabemutató verseny vagy vetélkedés zajlik" - mondta Szentesi György, hozzátéve, hogy érdekes módon a két ország nem a közepes, hanem rövidebb hatótávolságú rakétákkal verseng.

A most kiújult fegyverkezési versenyt Pakisztán kezdte mintegy 10 nappal ezelőtt egy 150-200 kilométeres hatótávolságú rakétával.

India először egy 150 hatótávolságú rakétával válaszolt, hétfőn pedig egy rakétaelhárító rendszer tesztjeként egy 250 kilométer hatótávolságú rakétát indított, majd elfogására egy ugyanolyan típusú rakétát, ami a szakértő szerint igen nehezen magyarázható.

Szerdán Pakisztán egy 700 kilométer hatótávolságú, atomtöltet hordozására is alkalmas ballisztikus rakétát indított, bejelentése szerint sikeresen - tette hozzá Szentesi György.

A haditechnikai szakértő szerint a versengés nem csupán szimbolikus értékű, mivel mindkét ország bizonyította már korábban, hogy atomhatalom.

Szentesi György szerint ugyanakkor India és Pakisztán atomfegyverkezése nem fenyegeti a globális biztonságot, mivel a két ország egymás ellen készíti ezeket a fegyvereket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást