Rég nem látott vásárlási láz Németországban

Infostart
2006. november 28. 12:38
Még meg sem kezdődött a karácsonyi vásár, Németországon úrrá lett a vásárlási láz. Felmérések szerint az ezredforduló óta nem lendült fel olyan mértékben a kereskedelem, mint idén.

Nem mindenki osztja azt a véleményt, hogy a vásárlási kedvet csupán az áfa küszöbön álló emelése váltotta ki.

A fogyasztói szokásokat elemző nürnbergi intézet most közzétett jelentése rekordnak minősíti a már hetek óta tapasztalható vásárlási lázat. Noha más esztendőkben is a fogyasztás érezhető emelkedésével járt a karácsony előtti időszak, ilyen mértékű fellendülést az ezredforduló óta nem tapasztaltak.

A kereskedelem az idei esztendőt sikerrel zárhatja, komoly nyereséget elkönyvelve. Elemzők egy része a fogyasztás felszökését azzal magyarázza, hogy a vásárlók még az áfa január 1-jén tervezett három százalékpontos emelése előtt szeretnék mindazt beszerezni, amire a közeljövőben szükségük lehet.

Több gazdaságkutató intézet azonban legfeljebb átmeneti visszaeséstől tart az áfa felsrófolása után, és úgy véli, hogy már tavasszal feledésbe merül a sokkhatás, és így az ipari termelés nem szenvedi meg tartósan az intézkedés lélektani hatását.

Mint a munkaadókhoz közel álló kölni Gazdasági Kutatóközpont tanulmánya is hangsúlyozza, jövőre némileg hanyatlani fog a konjunktúra, és az idei 2 és fél százalékos szintet aligha éri el, de nyugodtan ki lehet indulni abból, hogy a fellendülés üteme nem süllyed másfél százalék alá.

Ez jórészt összefügg a munkanélküliség visszaszorítására hozott intézkedések fokozatos sikerével is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást