Ország a polgárháború küszöbén

Infostart
2006. november 28. 07:26
Irak a polgárháború szélén áll - vélekedett az InfoRádióban Rostoványi Zsolt Közel-Kelet szakértő. Szerinte jelenleg káosz és anarchia van az országban, ezért az amerikaiak egyelőre nem vonulhatnak ki.

Rostoványi Zsolt azt mondta: a kormány - amely választások útján került hatalomra - nem tudja kontrollálni a helyzetet. A szunniták és a síiták közötti összecsapások és gyilkosságok jellemzik az országot.

Rámutatott: az Egyesült Államokban is az iraki kérdés volt a nemrégiben megtartott választások vezető kampánytémája. Jó megoldás azonban nincs.

Az amerikaiak jelenleg nem vonulhatnak ki, mert az iraki kormány nem képes önállóan működni, de az sem jó, ha ott maradnak - mondta Rostoványi Zsolt.

Ezért az amerikaiak körében is egyre jobban terjed az a nézet, hogy érdemes lenne egy szomszédos ország segítségét is igénybe venni.

Béke a palesztinok és Izrael között?

Rostoványi Zsolt elképzelhetőnek tartja, hogy egy új békefolyamat induljon meg az izraeliek és a palesztinok között.

A palesztin fél kész a tárgyalásokra, és Izrael is hajlandó kivonulni egyes területekről. A szakértő szerint a problémák akkor jelentkeznek majd, ha a felek konkrétumokról kezdenek el tárgyalni.

A palesztinok igénye ugyanis az, hogy Izrael vonuljon ki az 1967-es háborúban elfoglalt Gázai-övezetből, valamint a nyugati partokról, Ciszjordániából.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rostoványi Zsolt 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Rostoványi Zsolt 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást