Nem megy Rigába Putyin, pedig Blair a megölt volt orosz kémről akart beszélni

InfoRádió / MTI
2006. november 28. 21:46
"Szervezési nehézségek" miatt nem kerül sor az orosz elnök nem hivatalos rigai vizitjére, amelyen kötetlen összejövetelt terveztek francia és lett kollégájával - közölte a Kreml kedd este.

Az Elysée-palota szerint Vagyimir Putyin azért kívánt szerdán a lett fővárosba utazni, hogy személyesen gratulálhasson a NATO-csúcson részt vevő Jacques Chirac francia elnöknek 74. születésnapja alkalmából.

De az Eho Moszkvi rádió olyan nyugati médialatolgatásokat idézett, amelyek szerint Putyin brit kollégájával, Tony Blairrel találkozhatott volna Rigában.

Blair kedden jelezte, hogy beszélni kíván Putyinnal a Londonba dezertált orosz biztonsági tiszt, Alekszandr Litvinyenko haláláról. Litvinyenko búcsúlevelében Putyint vádolta megöletésével.

A francia államelnökség szerint Putyin szerda estére kezdeményezett ünnepi vacsorát Rigában Chirac és Vaira Vike-Freiberga lett elnöknő részvételével.

"Csakugyan szó volt Putyin elnök rövid rigai látogatásáról, amelyen nem hivatalos összejöveteleket terveztek a francia, a lett és az orosz elnök részvételével" - erősítette meg Dmitrij Peszkov helyettes Kreml-szóvivő az Interfax szerint, de hozzátette: "sajnos nem sikerült egyeztetni egy ilyen találkozó szervezési részleteit oly módon, hogy az illeszkedjen mindegyik elnök programjához".

Egyes lett kommentátorok aggodalmuknak adtak hangot, hogy Putyin váratlan feltűnése Rigában némileg elvonhatja a figyelmet a lettek által gondosan megszervezett NATO-csúcsról.

Putyin természetesen nem hivatalos a NATO-csúcsra, Oroszország nem lévén tagja, sem tagjelöltje az észak-atlanti szövetségnek. Hivatalban lévő orosz elnök nem járt még Rigában Lettország 1991-es függetlenné válása óta.