Elítélték Slotát magyarellenes kijelentéseiért

Infostart
2006. november 28. 10:51
Magyarellenes kijelentéseiért 150 ezer dolláros büntetésre ítélte Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt elnökét San Francisco egyik megyei bírósága. Az ítélet Kalifornia állam egyik törvényére hivatkozik, amely nemzetközi érvényességű, és bünteti a gyűlöletbeszédet.

Ján Slota kaliforniai felperese az ottani Magyar Polgári Párt képviseletében Varga Béla, aki a most megítélt 150 ezer dollárt a Magyar Koalíció Pártjának számlájára szeretné átutalni.

A beadvány szerint a nemzeti párt elnöke magyarellenes kijelentéseivel idegengyűlöletet szított.

A megítélt bírságot csak akkor lehet behajtani Slotától, ha a felperes kérvényezi a szlovák bíróságtól az ítélet végrehajtását; ez eddig nem történt meg.

A pozsonyi Új Szó értesülése szerint a felperes még nem fordult beadvánnyal a szlovák hatóságokhoz, ám Slotára már most egyfajta korlátozások érvényesek, ugyanis ameddig nem fizeti ki a bírságot, gondjai lehetnek az amerikai vízum kiváltásával.

A lap úgy tudja: csak kivételes esetekben juthat beutazási engedélyhez olyan személy, akit az Egyesült Államokban polgári per során elmarasztaltak. Slota egyelőre nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást