Közelebb az izraeli-palesztin béke?

InfoRádió / MTI
2006. november 27. 13:08
Izrael hajlandó kivonulni több palesztin területről a békéért cserébe, és kész tárgyalni a fogolycseréről is - jelentette be az izraeli miniszterelnök.

Ehud Olmert közölte: szabadon engednének sok palesztin foglyot, köztük régóta bebörtönzötteket is azért az izraeli katonáért cserébe, akit palesztin fegyveresek a Gázai-övezetből izraeli területre behatolva hurcoltak el még júniusban.

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy felújíthatják az izraeli-palesztin béketárgyalásokat, amelynek eredményeként megalakulhatna a palesztin állam Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

Az izraeli miniszterelnök és a Palesztin Hatóság elnöke szombat éjjel egyezett meg a Gázai övezetre vonatkozó tűzszüneti megállapodásról.

Az egyezség értelmében a palesztin fegyveresek beszüntetik a zsidó állam elleni rakétatámadásokat, az izraeli hadsereg pedig leállítja a térségben zajló hadműveleteit és kivonul az övezet északi területeiről.

A térségbe bevonultak a palesztin biztonsági erők, hogy megpróbálják megakadályozni a szélsőséges csoportok izraeli területek elleni tárgyalásait.