Egy sértő szlogen miatt is letartóztatnák a tüntetőket

Infostart
2006. november 27. 10:06
A londoni rendőrség azt szeretné elérni, hogy szigorítsák Nagy-Britanniában a tüntetések körüli szabályokat. A hatóságok ezért lobbizni kezdenek például amellett, hogy a jövőben letartóztathassák azokat a tüntetőket, akik sértő szlogenekkel, transzparensekkel vonulnak az utcára.

A London közbiztonságáért felelős Metropolitan Police a brit kormány jogi főtanácsadójához, Lord Goldsmith-hez fordul, mert vezetői úgy vélik, hogy a lakosság egy nagy részét egyre erősebben megmozgatja a politika, és egyre többen vélik úgy, hogy a demonstrációk jelenlegi szabályozás túlságosan enyhe.

A londoni rendőrséget az elmúlt időszak szélsőséges muzulmán tüntetései késztették lépésre. A dán lapokban Mohamed prófétáról ez év elején megjelent karikatúrák miatt rendezett megmozdulások plakátjai között ugyanis volt olyan, amelyik a 2001. szeptember 11-i amerikai, illetve a tavaly július 7-ei londoni öngyilkos merényletek elkövetőit éltette.

"Európa, megfizetsz"

Az egyik visszatérő jelszó úgy szólt, hogy "Nagy-Britannia, imádkozz, jön az újabb 7/7" - utalva az 56 emberéletet kioltó tavaly nyári öngyilkos londoni robbantássorozat dátumára. Több transzparensen az volt olvasható, hogy "Európa, megfizetsz, eljön a te 9/11-ed is", illetve az, hogy az iszlám megsértőire tömegmészárlás, lefejezés vár.

A rendőrség - amelyet akkor sok kritikai is ért a szélsőséges tüntetések eltűrése miatt - most jogot szeretne kapni arra, hogy egyszerűen betilthassák azokat a szlogeneket, illetve a tüntetéseken megjelenő írott szövegeket, amelyek sértőek lehetnek a közvélemény számára.

Bárki ellen felléphetnek?

A Metropolitan Police főparancsnok-helyettese, Tarique Ghaffur javaslatait egybegyűjtő dokumentum - amelyet hétfőn adnak át Lord Goldsmith-nek - indoklásként úgy fogalmaz: az iszlám szélsőségesek megtanulták, hogyan lehet úgy felháborodást kelteni, hogy közben nem szegik meg a törvényeket.

Emberi jogi szakértők szerint ugyanakkor egy ilyen szabályozással az állatvédők, vagy a globalizáció-ellenes tüntetők ellen is felléphet a rendőrség. A Liberty, azaz Szabadság elnevezésű polgárjogi szervezet szerint ezzel a rendőrség cenzúra-hatósággá válna.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást