Egy német távközlési céggel akartak kémkedni az oroszok?

Infostart
2006. november 27. 12:41
A német hírszerző szolgálat figyelmeztette a Telekomot, hogy óvakodjék az orosz Szisztema távközlési cég betársulásától, mert az oroszok így akarnak bizalmas információk birtokába jutni.

Belbiztonsági szakértők Berlinben rámutattak arra, hogy az orosz kémek Németországban kiterjedt tevékenységet folytatnak, annak ellenére, hogy a két ország vezetői a barátság további megerősítését hangoztatják.

Az orosz multimilliomos Vlagyimir Jevtusenkov Szisztema nevű, távközlésre szakosodott cége a múlt héten jelentette be, hogy a német Telekom részvényeinek nagyszabású felvásárlását tervezi.

Jevtusenkov hangsúlyozta azonban, hogy az ügylet kivitelezését a berlini kormány jóváhagyásától teszi függővé. Cáfolta ugyanakkor, hogy a részvények megvétele politikai célt szolgál.

A német titkosszolgálat már figyelmeztetett

Berlini lapértesülések szerint a német hírszerző szolgálat azonban figyelmezette mind a kormányt, mind pedig a Telekom vezetőségét arra a veszélyre, amit az orosz cég részvényfelvásárlása jelenthet.

Noha a hírszerző szolgálat szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben, berlini belbiztonsági szakértők rámutattak arra, hogy az orosz kémek kiterjedt tevékenységet folytatnak katonai és gazdasági titkok megszerzésére.

A telefon és a megmérgezett orosz volt kém

Feltételezik, hogy a moszkvai kormánykörökhöz igencsak közelálló Jevtusenkov azért próbálja tömegesen felvásárolni a Telekom részvényeit, mert így közvetve hozzáférhetővé akarja tenni az orosz hírszerzés számára a német távközlést.

A belbiztonsági szakemberek ezzel kapcsolatban idézték a múlt héten Londonban elhunyt volt orosz belügyes tiszt, Alekszandr Litvinyenko esetét, amely - szerintük - arra vall, hogy a hidegháború idején alkalmazott módszerek nem merültek teljes mértékben feledésbe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást