Döbbenetes titkokat tárt fel a megmérgezett kém

Infostart
2006. november 27. 09:23
Hétfőn adják át a Scotland Yardnak azt a dossziét, melyet a megmérgezett volt orosz kém, Alekszandr Litvinyenko állított össze az orosz olajóriás, a Jukosz történetéről, és amely állítólag bizonyítékokkal szolgál az orosz vezetés és Vlagyimir Putyin szerepéről.

Alig pár héttel megmérgezése és halála előtt Izraelbe utazott Alekszandr Litvinyenko, ahol bizonyítékokat adott át a Jukosz orosz olajipari óriás volt második emberének arról, hogy a Vlagyimir Putyin elnöknek dolgozó ügynökök miként bántak el a nagyvállalat ellenségnek számító vezetőivel.

A dosszié jelenlegi birtokosa, Leonyid Nezvlin a világ legnagyobb olajóriásának második embereként az életét féltve menekült Tel Avivba, miután a Kreml elkobozta, majd 40 milliárd dollárért eladta a Jukoszt.

Az orosz kormány közvetlen részvétele?

Az üzletember azt nyilatkozta a The Times brit napilapnak, hogy az ő feladata átadni az aktát. "Alekszandr információkkal rendelkezett olyan bűntényekről, amelyeket az orosz kormány közvetlen részvételével követtek el" - állította Leonyid Nezvlin, hozzátéve: "Nemrég adott át nekem és ügyvédeimnek olyan dokumentumokat, amelyek fényt derítenek a Jukosz-ügy legfontosabb részleteire".

A The Times informátoroktól úgy értesült, hogy a megmérgezett volt orosz kém új információkat szerzett arról, hogy miként vette át a Kreml a Jukoszt. A lap megjegyzi, hogy az olajipari óriással kapcsolatba hozható emberek közül többen meghaltak, vagy különös körülmények között eltűntek, míg a vállalat volt vezetője, Mihail Hodorkovszkij (és több társa) jelenleg börtönbüntetésüket töltik.

A világ leggazdagabb emberei

<

Alekszandr Litvinyenko a halálos ágyán

A Scotland Yard nyomozói már vizsgálják az Alekszandr Litvinyenko által átadott listát, amely a világ leggazdagabb emberei közül többnek a nevét is tartalmazza. A brit rendőrség által csak minden idők legbonyolultabb ügyének nevezett nyomozáshoz közelálló egyik informátor szerint jelenleg több elméletet és nevet is vizsgálnak.

A megmérgezett kém barátai állítják, hogy Litvinyenko a halálos ágyán több, a Kremlhöz köthető embert is megnevezett, akik el akarták őt kapni. Egyikük állítólag a londoni orosz nagykövetségre akkreditált diplomata, aki azóta már visszatért Moszkvába.

Kérdés kérdés hátán

Időközben a rendőrség hétfőn folytatja a polóniummal megmérgezett volt orosz kém utolsó három napjának rekonstruálását, illetve a Piccadily-n található szusi bár és a Millenium Hotel (melyekben valószínűleg megmérgezték a férfit) átvizsgálását, remélve, hogy kiderül, honnan származott az anyag.

A nyomozás részeként állítólag kivizsgálják a menekült orosz mágnást, Borisz Berezovszkijt is, aki Litvinyenko alkalmazójaként azt állította, hogy a Kremlnek része van a volt kém meggyilkolásában.

A mérgezési ügy hétfőn téma lesz a brit Alsóházban is, ahol a konzervatív árnyékkormány belügyminisztere interpellál. "Alapvető fontosságú, hogy a Nagy-Britanniában élő disszidensek nyugodtak lehessenek a biztonságuk felől. Másfelől azt is meg kell vizsgálni, hogy miként kerülhetett az országba a polonium-210" - jelentette ki a politikus egy interjúban.