A legrosszabbra is felkészültek a pápát védők

Infostart
2006. november 27. 09:30
A Vatikán annyira aggódik a pápa törökországi látogatása miatt, hogy az egyházfő ezúttal nem a szokott pápamobilban utazik majd, hanem egy erősen páncélozott limuzinban. A kedden kezdődő és péntekig tartó úton a biztonsági szervek a legrosszabbra készülnek fel.

"Aknamező" - így jellemezte Walter Casper kardinális XVI. Benedek pápa törökországi útját. Az előkészületek alaposságát jelzi, hogy az egyházfő golyóálló mellényt visel majd, és a szokásos pápamobil helyett páncélozott limuzinban utazik. A konvojban több ugyanolyan jármű lesz, hogy ne lehessen tudni, melyikben utazik XVI. Benedek.

A török hatóságok is kitesznek magukért: mesterlövészek, különleges egységek, helikopterek és gyorsnaszádok vigyáznak a pápa biztonságára.

Látogatása során XVI. Benedek felkeresi a Kék, más néven Szultanahmet Mecsetet; Isztambulon kívül Ankarába és Epheszoszba látogat el. II. János Pál után ő lesz a második pápa, aki ellátogat egy mecsetbe. Elődje 2001-ben Damaszkuszban tette ezt meg.

Az egyházfő mindent megtett annak érdekében, hogy kibékítse a regensburgi beszéde miatt vele ellenséges törökországi muszlim közvéleményt. A pápa vasárnapi imájában hangsúlyozta, hogy nagyrabecsüléssel és barátsággal várja a kedves török néppel és képviselőivel való találkozóját.

Többcélú vizit

Közben a török miniszterelnök tagadta azokat az állításokat, miszerint direkt alakította volna úgy a programját, hogy elkerülje a találkozást XVI. Benedekkel. Recep Tayyip Erdogan hozzátette: a rigai NATO-csúcs előtt, az ankarai repülőtéren szakít időt a pápával való eszmecserére.

A pápa szívesen látott vendég Törökországban, de mindenkinek, aki idejön, tisztelnie kell a Prófétát - tette hozzá a kormányfő.

A látogatásnak csak az egyik célja, hogy javítsa a kereszténység és az iszlám kapcsolatát. A Keresztény Egység Tanácsának vezetője, Walter Casper kardinális szerint ennél is fontosabb a pápának a 300 milliós keleti keresztény egyház vezetőjével, I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkával való találkozója, amely segítheti a majd ezer éve kettészakadt keresztény egyházak közeledését.

A több mint 70 milliós Törökországban mindössze 200 ezer keresztény van, örmény, görög, szír és római katolikus keresztények, valamint protestánsok. Az ország délkeleti részén található a világ legrégebbi keresztény temploma, a Szent Péter barlangtemplom.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Török József vallástörténész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást