Véget ér a "történelemszünet", a Nyugat nem képes versenyezni

Infostart
2006. november 23. 05:22
Bár határvitájuk továbbra is rendezetlen, és egyaránt nagyhatalmi státuszra törnek, India és Kína 2010-ig megduplázza, azaz évi 40 milliárd dollárra növeli kereskedelmi forgalmát. Erről is szó volt Hu Csin Tao kínai elnök indiai látogatásán.

Kihívás a világ számára, hogy véget ér a "történelemszünet", vagyis India és Kína alárendelt szerepe megszűnik az elkövetkező évtizedekben - mondta el az InfoRádióban Bogár László.

Visszatér normális medrébe a világtörténelem, amikor ezek a kultúrák is legalább annyira erősek voltak, mint a nyugati államok együttvéve - tette hozzá a közgazdász.

Két - a Nyugatétól teljesen eltérő - többezer éves kultúra egymást kiegészítő módon a Nyugat társadalmi és gazdasági modelljét működtetik, csak sokkal sikeresebben és dinamikusabban, mint azt a Nyugat valaha is tette az elmúlt 150 év során.

Egy évtizeden belül a világon egyetlen olyan iparcikk sem lesz, és bizonyos értelemben szolgáltatás is elég kevés, amellyel Kína és India együttműködve ne tudná az egész világot ellátni.

Ezekkel a termelési költségekkel a Nyugat nem tud versenyezni - mondta Bogár László.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást