Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismeretlen tárgyak a haldokló kém testében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre súlyosabb állapotban van a Londonban megmérgezett egykori orosz kém. A BBC úgy tudja: ismeretlen tárgyakat mutatott ki a röntgen a férfi gyomrában és belében. Az egyetemi kórház ugyanakkor azt nem közölte, hogy ezeknek az ismeretlen tárgyaknak közük lehet-e a férfi betegségéhez. Egy brit napilap pedig arról számolt be, hogy egy újabb férfit keres a rendőrség a mérgezés ügyében.

Hajnalban megállt annak a volt orosz kémnek a szíve, akit egy londoni kórházban ápolnak. A BBC információi szerint most gépek tartják működésben a férfi vérkeringését. Továbbra sem lehet tudni: mi okozta Alekszandr Litvinyenko betegségét.

A kórház röntgenfelvételeket is készített a férfiról, és az több, pár centis átmérőjű, ismeretlen anyagú tárgyat mutatott ki a gyomrában illetve a vastagbelében. Egyelőre nem tudni azt sem, hogy ez az anyag okozta-e a betegségét, és egyáltalán köze van-e Litvinyenkó állapotához.

A titokzatos Vlagyimir

Az is kérdéses, hogy hogyan és mikor kerülhettek a tárgyak a férfi testébe. Az öntudatlanul fekvő volt kém felesége sem tudott magyarázatot adni azokra. A The Times című napilap ugyanakkor arról számolt be, hogy a rendőrség egy titokzatos férfit is keres az ügyben.

A lap úgy tudja: aznap, amikor a volt KGB-s tisztet megmérgezték, egy londoni szállodában találkozott egy ismeretlennel. Litvonyenko egy régi ismerősével szeretett volna összefutni, ám egy titokzatos, Vlagyimirként bemutatkozó férfi is ott volt, a volt KGB-s testőr, Andrei Lugovojjal.

Magas, hallgatag, szögletes

Litvinyenkónak gyanús volt az idegen, aki szinte semmit sem akart magáról elárulni, ám erősködött, hogy teázzanak együtt. Aznap délután pedig a volt kém súlyos beteg lett.

Az ismeretlent magas, hallgatag, szögletes vonású, negyvenes férfinak írta le a megmérgezett kém. A rendőrség szerint ez a Vlagyimir lehet az ügy kulcsfigurája, ám egyelőre nem tudnak több információt szerezni róla az eszméletlenül fekvő Litvinyenkótól.

A hatóságok most azt vizsgálják: ki tudhatott a találkozóról, lehallgatták-e esetleg a telefonját vagy ellenőrizték-e e-mailjeit.