eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Zenésznek és hajóskapitánynak is beállhat Angliában

A kelet-európaiak "ellepik" a brit munkaerőpiacot. Az Európai Unió 2004-es bővítése óta csaknem félmillió közép- és kelet-európai érkezett a szigetországba, hogy ott keressen magának munkát. Főleg olyan állásokat töltenek be, amelyet a britek nem vállalnának el.

A legnagyobb csoportot a lengyelek alkotják, ők több mint 300 ezren vannak. Mintegy 55 ezer ember érkezett Litvániából, 50 ezren pedig Szlovákiából.

A leggyakrabban irodai vagy üzleti állásokat keresnek, a közép-kelet-európaiak csaknem 170 ezer ilyen állást töltenek be. Mintegy 100 ezren helyezkedtek el a vendéglátásban: éttermekben vagy bárokban. Idénymunkákat is gyakran vállalnak el, főleg a mezőgazdaságban vagy a feldolgozóiparban.

A cirkusz és a hajóskapitány

Van köztük számos buszsofőr, pék, kertész, gyermekgondozó és halász is. De betöltenek ritka szakmákat is. A kimutatás szerint 50 zenész, 40 optikus, 15 cirkuszi előadó, 10 szerző és 5 hajóskapitány is van köztük.

A Nagy-Britanniába érkezők több mint négyötöde 18 és 34 év közötti, és majdnem 60 százalékuk férfi. A legtöbben Londonba készülnek, de Kelet-Anglia is kedvelt, főleg azok körében, akik a mezőgazdasági munkákból akarnak megélni.

Űrt töltenek be

Jellemző rájuk, hogy a megélhetés érdekében szívesen elköltöznek Anglia más részeire is, sőt, 37 ezren Skóciában, 12 ezren Wales-ben 18 ezren pedig Észak-Írországban telepedtek le.

Liam Byrne, a migrációt felügyelő miniszter szerint a bevándorlók egy űrt töltenek be Nagy-Britanniában, hiszen egyes területeken pótolják a hiányzó munkásokat. Olyan állásokat vállalnak el, amelyeket a britek nem töltenének be.

A beáramlók mennyiségén azonban a miniszter is meglepődött, az unió bővítése előtt ugyanis arra számított, hogy számuk néhány tízezer lesz.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×