Meghalt a diktátor lánya, akit apja titkosszolgálata is megfigyelt

InfoRádió / MTI
2006. november 21. 16:44
Bukarestben 58 éves korában, rákbetegségben elhunyt Zoe Ceausescu, az egykori román kommunista diktátor egyedüli lánygyermeke. Az asszony utolsó éveiben szülei exhumálásáért és újratemetéséért küzdött.

A hírhedt Causescu házaspár lánya az elmúlt években azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szülei holttestének kihantolását követelte. Így akart megbizonyosodni arról, hogy valóban ők nyugszanak-e a bukaresti sírkertben.

Perelte a temetkezési vállalatot is

Zoe beperelte a honvédelmi minisztériumot és a bukaresti temetőket működtető vállalatot is, mert meg volt győződve arról, hogy szülei nem abba a sírba kerültek, amelyiknél a ceaucescui "aranykor" iránt nosztalgiázók gyűlnek össze rendszeresen, megemlékezni az 1989 decemberében kivégzett diktátor-házaspárról.

Az elhunyt ügyvédje közölte: felperesként ezentúl Zoe testvére, Valentin képviseli az ügyet a bíróságon. Ceausescuék három gyermeke közül már csak ő van életben, Nicuval, ahogy nővérével, Zoéval is, rák végzett 1996-ban.

Nyomában volt a titkosszolgálat

Annak ellenére, hogy családja teljhatalommal rendelkezett Romániában, Zoe fiatalkora egyáltalán nem volt nyugodt vagy boldog, mivel szülei durván beleszóltak a magánéletébe. Apja, Nicolae utasította a rettegett Securitatét, hogy tartsa megfigyelés alatt a lányt, aki "megbízhatatlan elemekkel" folytatott szerelmi viszonyt.

Zoe, mivel úgy érezte, szülei túlzottan beleszólnak az életébe, vitáik után többször hosszú időre eltűnt. Ilyenkor persze a titkosszolgálat embereinek feladata volt, hogy a lányt előkerítsék.

Végül sikerült olyan férjet találnia, akit már szülei is elfogadtak. Az 1989-es forradalom idején rövid időre letartóztatták, de hamar szabadon engedték. Beszámolók szerint anyja és apja halála nagyon megviselte, magába zárkózott, és visszavonultan élt.