Mata Hari után James Bond is rács mögé kerül

InfoRádió / MTI
2006. november 20. 15:34
Üzbegisztánban tizenöt évi börtönbüntetésre ítélték a kormánypárti sajtó által "tádzsik James Bond"-nak hívott, kémkedéssel vádolt Mirodilla Dzsurajevet.

A férfi bevallotta, hogy egy magas rangú tádzsik rendőrségi tisztségviselőtől utasítást kapott több személy megölésére Üzbegisztán déli részén - jelentette az üzbég vezetéshez közel álló press-uz.info internetes hírportál az ítélkező bíróság egyik tagjára hivatkozva. Mirodilla Dzsurajevet júniusban fogták el, amit az üzbég hatóságok "nagy fogásnak" minősítettek.

A két ország rendszeresen kémkedéssel vádolja meg a másik állampolgárait, a vádak az utóbbi hónapokban megsokszorozódtak.

Az üzbég igazságszolgáltatás a múlt héten is hosszú börtönbüntetésre ítélte egy állítólagos tádzsik kémbanda öt tagját, köztük egy nőt, akit a "tádzsik Mata Harinak" neveznek.

Tádzsikisztánban három üzbéget ítélt hasonló vádakkal 13 és 15 év közötti börtönbüntetésre. Az eljárások alapjául a két ország határán rendszeresen történő fegyveres incidensek szolgáltak.