Csalódottak, de elszántak a Svédországba menekült romák

Infostart
2006. november 20. 05:30
Csalódottak, de elszántak a Svédországban menedékjogot kérő romák, akik közül a többség malmői szálláshelyén azt mondta: semmi esetre sem akarnak visszamenni Magyarországra. Néhányan azonban már érkezésükkor ki se csomagoltak volna a körülmények miatt.
"Odahaza emberszámba sem vettek!"

"Miért érdekeljük ennyire a magyarországiakat? Minket odahaza emberszámba sem vettek! Csak akkor számítottunk valamit, amikor a szavazatainkra volt szükség" - fakadt ki a menekültszálláson egy 40 év körüli férfi.

A neve elhallgatását kérő háromgyermekes pécsi családapa sejti, hogy politikai menedékjogi kérelmét elutasítják, de egy olyan országban nem akarja nevelni a gyerekeit, ahol "folyamatosan gyalázzák és hátrányosan megkülönböztetik azért, mert cigány."

Az MTI-nek nyilatkozó zömével mohácsi és pécsi illetőségű fiatalok és idősek hangsúlyozták: hamisak azok a feltételezések, miszerint pénzért, szervezett keretek között hagyták el Magyarországot.

"Itt csak jobb lehet"

"Szájról szájra jöttek a hírek. Mi is azért hagytuk Magyarországon amink volt, mert a Svédországból, ismerősöktől hozzánk érkezett hírekből azt hittük, itt csak jobb lehet" - fogalmazott egy asszony.

A romák közül vannak olyanok, akiknek "luxus" az itteni kulturált wc, mosdó, étkezés és ingyenes ellátás. Mások viszont csalódottak azért, mert senki nem várta őket a repülőtéren. Bizonytalan, hogy mennyi állami támogatásra számíthatnak, és hogy mennyi ideig tart kérelmük elbírálása - mondta az MTI-nek Balogh Zsolt, a magyarok egyik helyi szószólója, akit a vasárnap érkezettek közül többen a sok tv-szereplése miatt csak "megasztárnak" neveznek.

A 22 éves pécsi szobafestő, Borbély Sándor megmutatta az MTI-nek a 18 éves, várandós feleségével négy nappal ezelőtt kapott közös szobájukat. A három ágyas, külön tágas mellékhelyiséggel ellátott szoba megfelel egy kétcsillagos szálloda kritériumainak.

A pár azzal a szándékkal érkezett, hogy az odahaza munkanélküli férfi egy pécsi származású malmői munkaközvetítőn keresztül mielőbb munkához jusson.

Ám Borbély Sándor mindeddig hiába próbálta őt telefonon elérni. Elmondta: a svéd migrációs hivataltól - ahol "reménytelen helyzetükre" hivatkozva politikai menedékjogot kértek - két nappal érkezésük után jött értük egy busz, ami elvitte a házaspárt egy nem messze lévő város teljesen bebútorozott kertes házába, mondván, a hivatali döntés meghozataláig ott tartózkodhatnak.

"Szellemvidékre" érkeztek

Egy nappal később - a hatóságtól kapott fejenkénti 450 koronából - újra a Park hotelban voltak, mivel nem találták megfelelőnek a kihalt, "szellemvidékhez" hasonlító, magányos környéket. Úgy vélekedtek, hogy még így is sokkal jobb itt, mint Magyarországon, mert - ha bizonytalan időre is, de - legalább "emberként kezelik őket". Megjegyezték: mielőtt el kel menniük, szeretnék megvárni azt, amire a többiek szerint reményük lehet: a svéd hivatal néhány száz, esetleg pár ezer koronás segélyt utal a hatóságtól kapott bankkártyájukra.

A csütörtökön Malmőbe érkezett 40 év körüli Kalányos Tibor az MTI-nek elmondta: "kicsit megbánták, hogy eljöttek Svédországba, mert csalódtak az eddigi tapasztalatokban".

Hozzátette: a bevándorlási hivatalban nekik egyértelműen megmondták, hogy nincs esélyük a beadvány pozitív elbírálására.

Kalányos Tibor rokonaival már a hazatérésre készül, elmondása szerint ahogy a napokban hazautazóknak, úgy nekik is a svédek fizetik majd meg a visszaútra szóló repülőjegyet.

Hétfő reggel a menedékkérelmük elbírálásáig újabb családokat utaztat el a hivatal. A Malmőtől 92 kilométerre lévő Kristianstadba az MTI információja szerint 2-3 családot szállítanak el.