A nemzetközi jogász szerint valószínűtlen a romák kitoloncolása Svédországból

InfoRádió / MTI
2006. november 20. 05:45
Valószínűtlennek tartja a Svédországba menedékjogért utazott magyar romák kitoloncolását az MTI által megkérdezett szakértő. Nagy Boldizsár nemzetközi jogász "abszurd játszmának" minősítette a kialakult helyzetet.
Szereptévesztésben vannak

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem adjunktusa szerint a kiutazott magyar romák "szereptévesztésben vannak". Nem vesznek tudomást arról, hogy uniós jogok vonatkoznak rájuk, ehelyett egy másik rendszerbe képzelik magukat - tette hozzá.

Azzal, hogy az Európai Unió tagja lett Magyarország, a tagállam polgára csak rendkívüli esetben kérhet oltalmat egy másik tagállamtól - magyarázta Nagy Boldizsár.

Leginkább polgárháborús helyzetekben, vagy politikai puccs esetén lehetne a kérelem elfogadására számítani - hívta fel a figyelmet a szakértő.

A kitoloncolás sem valószínű

Azzal a vélekedéssel, miszerint a magyar Külügyminisztérium szóvivője szerint "legvalószínűbb, hogy kitoloncolják őket Svédországból", a jogász nem ért egyet.

Amennyiben rövid időn belül újra visszatérnének, és ismét kérelmet nyújtanának be a menedékjogi státusz miatt, újabb jogalap hiányában azonnali elutasításra számíthatnak - tette hozzá.