Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bush az Egyesült Államok fenyegetettségéről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Súlyos fenyegetést jelentene az Egyesült Államokra, ha Észak-Korea nukleáris fegyvereket adna át szomszédos országoknak - mondta a Szingapúri Egyetemen tartott beszédében az amerikai elnök. George Bush hangsúlyozta: továbbra is szorosan együttműködik Ázsiával.

Noha az amerikai elnöki mandátum végéig tartó új külpolitikai irányvonal meghatározását várta mindenki George Bushtól Szingapúrban, az ázsiai városállam egyetemén tartott beszédében az Egyesült Államok elnöke kizárólag Észak-Koreáról, és egy szorosabb amerikai-ázsiai együttműködésről beszélt.

Miközben a törvényhozásban többségben lévő demokraták egy kétoldalú amerikai - észak-koreai tárgyalás megkezdését javasolták, George Bush felszólította az elszigetelt kelet-ázsiai diktatúra vezetőit, hogy ne adjanak át más országoknak atomfegyvereket, vagy nukleáris anyagokat.

Ennek következményeiért ugyanis az Egyesült Államok minden esetben Észak-Koreát teszi majd felelőssé. Mint az ismeretes, Észak-Korea múlt hónapban kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Bush ezért azt kérte térségbeli szövetségeseitől, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának értelmében, helyezzenek kilátásba büntetőintézkedéseket. Az amerikai elnök a nyolcnapos ázsiai látogatás első napján megerősítette, az Egyesült Államok fenntartja a kapcsolatot Ázsiával.

George Bush a beszédében egy - a térség 21 országára kiterjedő - szabad kereskedelmi egyezmény kialakítását is szorgalmazta. Az elnök szerint az Egyesült Államoknak Ázsiában kell maradnia, és együtt kell harcolnia a madárinfluenza, az AIDS és a korrupció ellen.