Szökőárriadó Japánban

InfoRádió / MTI
2006. november 15. 13:22
Cunamiriadót rendeltek el Japán északi részén, miután nagy erejű - a Richter-skálán 8,1-es erősségű - földrengést észleltek a Kuril-szigetek térségében. A japán hatóságok szerint kétméteres szökőár is sújthatja az északnyugati Hokkaido sziget és Honsu fősziget csendes-óceáni partvidékét.

A japán meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint szökőár várható az Ohotszki-tenger déli térségében, s kétméteres vagy annál is nagyobb szökőár sújthatja az északnyugati Hokkaido sziget és Honsu fősziget csendes-óceáni partvidékét, valamint az Oroszországhoz tartozó Kuril-szigeteket.

A földmozgás helyi idő szerint 20 óra 15 perckor (közép-európai idő szerint 12.15-kor) történt 30 kilométeres mélységben a tengerfelszín alatt. Japán csendes-óceáni partvidékének lakosait felszólították, hogy húzódjanak biztonságos, magasabban fekvő helyekre.

Négy hete Japán déli szigeteit rázta meg egy 6,8-as erősségű földrengés, amelyben azonban senki nem sérült meg. A világon bekövetkező földrengések egyötöde Japánt sújtja.