Elindult az al-Dzsazira angol adása

Infostart
2006. november 15. 16:17
Az al-Dzsazira arab hírtelevízió elindította angol nyelvű adását. A műsor 80 millió otthonba jut el.

Egy visszafelé számláló órát ábrázoló képernyőgrafikával és az elmúlt évek legjelentősebb híreinek - köztük a 2001. szeptember 11-ei Amerika elleni terrortámadás - képeivel idította adását az első angol nyelvű arab hírcsatorna.

"November 15. van, a televíziós híradás új időszaka" - indította adását az al-Dzsazira. Az első hírek között a Gázai-övezet, a szudáni Darfur régió és Irán szerepeltek.

Az adás első "breaking news"-án is túl van: a cunamiveszély Japán északi részén az arab világban is jelentős hírnek bizonyult.

Az al-Dzsazira hírtelevízió jelenleg napi 12 órában sugároz angol nyelven. A tervek szerint január 1-jétől már 24 órás, állandó műsorszolgáltatást biztosít.

Stúdióik vannak Dohában, Kuala Lumpurban, Londonban és Washingtonban, valamint 20 további városban. Az adás 80 millió otthonba jut el Európában, Afrikában és dél-kelet Ázsiában. Az Egyesült Államokban egyelőre csak interneten keresztül elérhető a műsor.

Az arab csatorna angol nyelvű hírműsor-szolgáltatása egy bővülő hírpiac része. Ennek keretében a BBC is tervezi beindítani arab nyelvű hírműsorát.

Annak idején ezzel a tervével, és az erre fordítandó pénzzel indokolta több szekció, így a BBC magyar adásának megszüntetését is a brit adó.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást