Mire elolvad a hó...

Infostart
2006. november 13. 10:54
A szlovák lakosság többsége helyesli a katonák hazahívását Irakból. A Fico kormány már korábban döntött arról, hogy legkésőbb februárban hazahívja utászegységét az arab országból. A hétvégén újabb szlovák katona halt meg Irakban...

A 32 esztendős , kétgyermekes Rastislav Neplech szombatra virradó éjszaka vesztette életét al-Kút város közelében, amikor a nemzetközi erők egyik konvojban haladó járműve pokolgépre futott. Egy lengyel katona is meghalt, mindkettejük holttestét ma szállítják haza.

Az amerikai gyártmányú Hummer páncélkocsit a robbanás teljesen tönkretette. Valamennyi szlovákiai politikus sajnálatosnak nevezte a tragédiát, Fico különösen azért, mert a kormány nemrég döntött a katonák hazahívásáról, csupán 11 tiszt marad az iraki NATO-erőknél.

1993 óta 53 szlovák békefenntartó vesztette életét, a Hejcénél történt januári szerencsétlenségben 42. Irakban két év három szlovák aknaszedő halt meg, amikor rakétatámadás érte az általuk éppen aknamentesített területet.

A pozsonyi MVK ügynökség felmérése szerint a lakosság majd 60 százaléka ellenezné, hogy továbbra is Irakban maradjanak a szlovák katonák és csupán 17 százaléka van a maradás mellett.

A közvélemény-kutatást, melynek eredményeit hétfőn hozták nyilvánosságra, még a szombati haláleset előtt végezték. Erősen kiütközik a nemek közti véleménykülönbség, a nők 13, a férfiak 22 százaléka mondja, hogy maradni kell.

A kor, foglalkozás és az anyagi helyzet szerinti lebontásban a fiatalok, 18-29 évesek közt vannak a legtöbben, akik azt mondják, számukra teljesen mindegy, marad-e vagy hazajön a 102 szlovák katona - arányuk megközelíti a 28 százalékot.

A magyar nemzetiségűek több mint 20 százaléka a helyeselné a szlovák jelenlét fenntartását, 46 százalék ellenzi, a szlovákok körében ez az arány 17, illetve 58,2 százalék.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást