Botrány: egymásnak estek a jelképek miatt Európában

Infostart
2006. november 10. 09:57
Franciaország hivatalosan panaszt tett Brüsszelben az Európai Unió létrejöttét eredményező együttműködés 50. évfordulójának megünneplésére kiválasztott logó miatt.

A francia kormány szerint a jelkép, amely az angol together szó gyermekrajzi ábrázolása (a teljes szöveg: together since 1957 - együtt 1957 óta), nem jelképezi az európai egységet.

A 200 ezer euróba (52 millió forint) kerülő pályázaton kiválasztott győztes alkotást - egy lengyel művészdiák tervét - már a francia bírálat előtt is sokat kritizálták, például azért, mert az első verziója csak angol nyelven létezett.

A francia Európa-ügyi miniszter szerint a logó nem fejezi ki az európai egységet, ugyanis ha a terveknek megfelelően minden nyelvre lefordítják, akkor minden országban másképpen néz majd ki.

A francia filozófus, Barbara Cassin egyebek mellett azért bírálta az alkotást, mert az szerinte nagyon hasonlít a Google internetes kereső emblémájára, a bekeretezett r pedig azt sugallja, mintha az unió egy kereskedelmi termék lenne.

A németek terveznek sajátot

Margot Wallström, az Európai Bizottság svéd kommunikációs biztosa viszont megvédte a választást, szerinte az szerencsésen ötvözi a logót a jelmondattal.

A németek viszont ugyancsak nincsenek megelégedve a brüsszeli választással, és mivel az ünnep idején ők töltik be a közösség soros elnöki tisztét, saját logót terveznek.

Európa hosszú ideje küzd a szimbólumokkal: 1998-ban Olaszország támadta Nagy-Britanniát, amiért egy pizza szerepelt a brit elnökség emblémájában, és az euró érmék közösségi oldalát is csak hosszas viták után hagyták jóvá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást