Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megtizedelik az elnök embereit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A demokraták átütő választási győzelme jelentősen szűkíti az amerikai elnök mozgásterét, és kikényszeríti az Egyesült Államok Irak-politikájának megváltoztatását - jelentette ki az InfoRádióban az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója. Frank Tibor szerint a védelmi miniszter után további befolyásos emberek is távozhatnak George Bush környezetéből.

Szinte biztossá vált, hogy a képviselőház után a szenátusban is többségbe kerülnek az 1994 óta kisebbségben lévő demokraták.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Amerika-szakértő hangsúlyozta: kiszámíthatatlanul nagy a Kongresszus két házának együttes befolyása az amerikai politikára, a demokrata többség pedig nyilvánvalóan keresztezi majd az elnök törvényjavaslatait, kezdeményezéseit.

Az elnök szinte egészen biztosan "béna kacsa" lesz a következő két évben, ami megfelel a demokraták érdekeinek, akik meg akarják nyerni a következő elnökválasztást. A képviselőház leendő elnöke, Nancy Pelosi kemény ellenfele lesz az elnöknek - tette hozzá Frank Tibor.

Amerika Irak-politikájáról az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója azt mondta: az amerikai szavazóknak teljesen elegük van Irakból, az elnök politikája egyértelműen kudarcot vallott; minden bizonnyal belátható időn belül megkezdődik a csapatok hazatelepítése, előbb kisebb, majd nagyobb mértékben.

Fejek hullanak

Az időközi választás első áldozata Donald Rumsfeld védelmi miniszter lett, akinek távozását szerdán jelentette be az elnök.

Frank Tibor úgy vélte, hogy a Pentagon vezetőjének feláldozása George Bush és a republikánusok szempontjából indokolt.

Az idősödő Donald Rumsfeld lemondása nem sért különösebb presztízs-érdekeket, ugyanakkor szimbólum-értékű, hiszen ő volt a keményvonalas Irak-politika legfőbb motorja és jelképe - fűzte hozzá a szakértő.

A tanszékvezető hangsúlyozta: senki sem elég fontos ahhoz, hogy miatta veszítsék el két év múlva a republikánusok az elnökválasztást; ezért Rumsfeldet a közeljövőben további befolyásos politikusok követhetik, és Dick Cheeney alelnök lemondását sem lehet kizárni.