Feltárják borzalmas múltjukat az árják

Infostart
2006. november 8. 05:45
Először találkoztak nyilvánosan a német nemzeti szocialista rendszer "fajnemesítési" programjában résztvevő emberek, akik önszántukból vagy a társadalmi nyomás hatására évtizedekig hallgattak a múltjukról.

Németországban Adolf Hitler 1933-as hatalomra jutása után nem sokkal elindultak azok a "fajnemesítési" programok, amelyek - összhangban a náci ideológiával - egy új uralkodó faj megteremtését tűzték ki célul, amely a Hitler által megálmodott ezeréves birodalmat népesítette volna be.

A Lebensborn (az élet forrása) programba sokszor titokban megszült gyermekek kerültek, a kiválasztásuknál alapvető szempontot jelentettek az olyan, tipikusan árjának tekintett vonások, mint a szőke haj, kék szem, világos bőrszín. A gyermekek többsége a Heinrich Himmler által vezetett SS tagjainak családjához került.

Egész életükben szenvedtek tőle

A program másik célja az volt, hogy a titkos szülés lehetőségének biztosításával minimalizálják az abortuszok számát, a minél több gyermeket Hitler ugyanis alapvető fontosságúnak tekintette az első világháború emberveszteségeinek kiheverése és az új birodalom megalapozása érdekében.

A németországi találkozót a Lebensborn "gyermekeinek" tavaly megalakult szervezete hozta tető alá, hogy a ma már idős emberek megbeszélhessék sorstársaikkal a sok esetben szégyellt és eltitkolt múltjukat.

Erre szükségük is van, hiszen sokan még ma is problémákkal küszködnek. A 66 éves Folker Heinick például - akit Ukrajnából hurcoltak el egy német családhoz - azt mondta: legbelül mindig érezte, hogy valami nincs rendben, hiszen kisgyerek korában elszakították az anyjától.