Betöltetlen állások százezrei Németországban

Infostart
2006. november 8. 14:38
Az októberre vonatkozó munkanélküliségi adatokkal kapcsolatban Berlinben nyilvánosságra hozták azt is, hogy jelenleg több, mint 800 ezer állás betöltetlen. Az elmúlt évek viszonylatában ez is rekordnak számít és jól tükrözi a gazdasági élet érzehető élénkülését.

A Volkswagen a közeljövőben 20 ezer állás, a Telekom pedig egyenesen 32 ezer állás leépítését tervezi, mégis, a lehangoló adatokat egyre inkább túlharsogják az új elhelyezkedési lehetőségekről szóló jelentések.

A nyár eleje óta negyedmillióval emelkedett az újra munkába állók száma, más szóval az elmúlt évhez viszonyítva csaknem félmillióval csökkent az állásnélküliek száma, míg a korábbi alig 200 ezer helyett októberben már 825 ezer elhelyezkedési lehetőség várt betöltésre.

Hol vannak szabad állások?

A helyzet persze szektoronként változik. A közalkalmazottak létszámleépítése éppúgy folytatódik, mint a pénz- és biztosító intézetek karcsúsítása. Viszont az egészségügy, a szociális intézmények, a szolgáltató ágazatok, de a közlekedés is nagy számban kínál elhelyezkedési lehetőséget.

Munkáshiányról panaszkodik az építőipar is, kiváltképpen villanyszerelőkre, lakatosokra, szobafestőkre és kőművesekre lenne szükség az egyre nagyobb számban érkező megrendelések kielégítésére.

A munkaadók már nem zárkóznának el az új uniós országokból érkező jelentkezők elöl sem, azonban az év elején történt ismételt razziák nyomán a Kelet-Közép-Európából jött időszaki alkalmazottak inkább Nagy-Britanniában vagy Írországban helyezkedtek el, mert ott nem szembesülnek nehézségekkel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást