Szaddam Huszein kivégzésének tévéközvetítését követelik

Infostart
2006. november 7. 11:15
Az iraki miniszterelnök egyik tanácsadója szerint Szaddam Huszein volt iraki elnököt már január végén felakasztják. A diktátor uralma alatt sokat szenvedett síiták egy része azt követeli, hogy a televízió közvetítse a kivégzést.

A 69 éves Szaddam Huszeint vasárnap ítélte halálra a bíróság a 148 áldozatot követelő 1982-es dudzsaili mészárlás miatt.

A volt elnök egyik féltestvére, Barzan al-Tikriti, valamint a Forradalmi Bíróság korábbi elnöke, Ahmed al-Bandar ugyancsak a legsúlyosabb büntetést kapta.

Az ítélet után a kilenctagú fellebbezési testület 30 napon belül elkezdi a per újraértékelését. A döntés meghozatalának nincs határideje, de a határozat után 30 napon belül végrehajtják az ítéletet, helybenhagyott döntés esetén az akasztást.

Haider al-Abadi parlmenti képviselő, Núri al-Maliki miniszterelnök bizalmasa szerint a döntés hamar megszületik majd, és legkésőbb január végén felakasztják Szaddam Huszeint.

Ha így történik, a kivégzésre valószínűleg egy iraki börtönben kerül majd sor, kormányzati hivatalnokok és olyan polgárok jelenlétében, akiknek családja különösen sokat szenvedett a diktátor uralma idején.

Sokan szeretnék azonban, hogy Szaddam Huszeint vagy egy nyilvános téren akasszák fel, vagy közvetítse a televízió a kivégzést.

Különösen Moktada asz-Szadr radikális síita hitszónok mozgalmának tagjai indítványozzák ezt, ami nem csoda, hiszen a volt elnök uralma a szunnita lakosságot hozta előnyös helyzetbe, a síitákat és a kurdokat pedig brutálisan elnyomta.

A dudzsaili mészárlás során is síitákat öltek meg, és - mintegy 300 ezer emberrel együtt - Moktada asz-Szadr apját is Szaddam Huszein uralma idején végezték ki.