Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az \'56-os forradalom iráni és kubai tanulsága

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Szabad Európa Rádiónak az \'56-os magyar forradalom idején betöltött \"válságos\" szerepére hívta fel a figyelmet az adó egykori igazgatója annak kapcsán, hogy az Egyesült Államok bejelentette: nemzetközi adásokat szeretne indítani Irán, Kuba és Észak-Korea felé.

A. Ross Johnson, a Szabad Európa Rádió egykori washingtoni adóvezetője hangsúlyozta: a rádió szerepe az '56-os magyar forradalomban számos tanulsággal szolgálhat minden olyan médiának, amelyek célja egy békés átmenet szorgalmazása a demokrácia felé.

A volt adóvezető ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ily módon maguk a rádiók is könnyen egy polgárháború, vagy más erőszakos cselekmények szereplőjévé válhatnak.

A. Ross Johnson arra is emlékeztetett: a SZER hozzájárult 1956-ban a magyar forradalom kitöréséhez, és a harcok folytatására bíztatta a felkelőket nyugati katonai segítséget ígérve. Mint mondta: a menekültek ezreinek mintegy 40 százaléka azt a következtetést vonta le, hogy Washington fegyverekkel fogja megmenteni Magyarországot.

Szerinte mindennek az a tanulsága, hogy nem kell bezárni az emberi jogok és a szabadság támogatását szolgáló nemzetközi adókat, de tudatosítani kell a műsorok készítőiben felelősségüket.

Informálni kell a hallgatókat, de nem megmondani, hogy mit kell tenniük - fogalmazott a SZER egykori vezetője.