Amerika beleszól a lengyel kormány összetételébe?

Infostart
2006. november 7. 20:32
Bekérették kedden a lengyel külügyminisztériumba az Egyesült Államok varsói nagykövetét. Magyarázatot várnak tőle ugyanis azzal kapcsolatban, hogy a varsói amerikai diplomáciai képviselet második embere egy lengyel miniszterelnök-helyettes leváltását javasolta, amiért az bírálta az iraki háborút.

Anna Fotyga, a lengyel diplomácia vezetője a kedd esti órákban találkozott Victor Ashe nagykövettel.

Roman Giertych lengyel miniszterelnök-helyettes azt állítja: Kenneth Hillas, az amerikai nagykövetség második számú tisztségviselője felvetette Jaroslaw Kaczynski kormányfő egyik közvetlen munkatársával folytatott október 25-i beszélgetésében, hogy el kellene bocsátani hivatalából a kormányfőhelyettest.

Roman Giertych, aki sohasem rejtette véka alá az iraki háborút és Lengyelország iraki szerepvállalását elítélő véleményét, nemrégiben parlamenti vitát javasolt az iraki konfliktusról, és középpontba kívánta állítani a civil áldozatok kérdését. A lengyel média egy része ezzel hozza összefüggésbe az amerikai diplomata állítólagos indítványát.

Más országokban már rég menesztették volna

A Gazeta Wyborcza - a Warsaw Business Journal internetes kiadásában idézett - cikke szerint egy, a megbeszélésről készült feljegyzésből derült fény a nem túl diplomatikus kijelentésre.

A lengyel napilap idéz is a feljegyzésből: "Kenneth Hillas kijelentette, hogy R. Giertych miniszterelnök-helyettes bejelentése Irakról aggodalommal töltötte el Washingtont... Azt hangsúlyozta, hogy ha Németország, Franciaország, vagy Dánia kormányfő-helyettese ejtett volna ki ilyen megjegyzést a száján, menesztenék posztjáról".

"A belügyekbe való elfogadhatatlan beavatkozás"

Roman Giertych levélben szólította fel a lengyel külügyminisztert, hogy tegyen lépéseket az ügyben, mivel - a miniszterelnök-helyettes szerint - ez "az ország belügyeibe való elfogadhatatlan beavatkozásnak" minősül.

Az amerikai nagykövetség elismerte, hogy Hillas tárgyalt október 25-én Kaczynski egy munkatársával, de tagadta, hogy diplomatája Giertych menesztését szorgalmazta volna.