Szaddám Huszein halálos ítéletén vitatkozik a világ

Infostart
2006. november 6. 11:18
Eltéroen reagáltak Szaddám Husszein halálos ítéletének hírére a világ országai. Míg az Egyesült Államok, Japán és a muzulmán világ egy része üdvözölte a volt iraki diktátorra kiszabott ítéletet, a nyugat-európai államok és emberi jogi szervezetek elítélték a halálbüntetést. Nagy Tamás összeállítása.

Noha az Európai Unió finn soros elnöksége nyilatkozatban ítélte el a halálbüntetés minden formáját, Nagy-Britannia külügyminisztere üdvözölte, hogy Szaddám Husszeint és társait vasárnap kötél általi halálra ítélte a bagdadi különleges törvényszék.

Egy véleményen az Egyesült Államok és Kína

Az amerikai elnök mérföldkőnek nevezte a volt iraki diktátor perét az iraki nép azon erőfeszítésében, hogy a jog uralmával váltsa fel a zsarnok uralmát. A George Bush lelkes támogatójának számító ausztrál kormányfő szerint a halálos ítélet a demokrácia megnyilvánulása, hozzátette azonban, nem szól bele más ország belügyébe.

Hasonlóan nyilatkozott Kína is, és az Amerika-barát Izrael sem kívánta kommentálni a törvényszék döntését. Szaddám Husszein kivégzése mellett foglalt állást Japán is. Abe Sindzo miniszterelnök szerint igazságos ítélet született.

Oroszország és az EU bírál

Oroszország ugyanakkor bírálta a volt iraki diktátor perét, mert az szerinte az Egyesült Államok befolyása alatt zajlott. A közös európai állásfoglalásnak megfelelően Olaszország és Svájc mellett hevesen tiltakozott a halálbüntetés ellen a Vatikán is. A pápai állam szerint Irak még a "szemet szemért, fogat fogért" elv korában él.

Ugyanígy foglalt állást Írország, Svédország és Dánia is. Spanyolország ugyanakkor hangsúlyozta, Szaddám Husszeinnek felelnie kell tetteiért.

Eltérő muzulmán reakciók

Eltérően reagált a muzulmán világ is a volt iraki diktátor halálos ítéletének a hírére. Törökország és Irán üdvözölte a döntést, Líbia és Egyiptom ugyanakkor felhívta a figyelmet, idézem: "a Szaddám Husszein által elkövetett megszámlálhatatlan bűnök kisebbek, mint amelyeket a nyugati megszállók elkövettek Irakban".

A Hamász palesztin iszlamista szervezet és - ugyan más okokból -, de több emberi jogi szervezet is ellenzi a volt iraki elnök kivégzését. Az Amnesty International szerint az ítélet súlyosan elhibázott és méltánytalan volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást