Tüzérségi lövedék egy bagdadi piactéren - hatan meghaltak

InfoRádió / MTI
2006. november 5. 08:34
Tüzérségi lövedék csapódott be szombat este egy bagdadi piactéren, egy szunnita mecset közelében. Hatan meghaltak, további húsz személy pedig megsebesült a tüzérségi támadásban - közölték iraki rendőri források. Az egyelőre nem tudni, kik voltak az elkövetők, és azt sem, mi vagy ki volt támadásuk tulajdonképpeni célpontja.

Az iraki fővárosban kijárási tilalmat rendeltek el vasárnapra, arra a napra, amelyen a volt elnök, Szaddám Huszein elleni ítélet kihirdetése várható. A volt diktátor ellen több ügyben is folyik büntetőeljárás, és mindegyik esetben olyan súlyú a vád, hogy bármelyik perben halálra ítélhetik. Most a Dudzsail nevű síita faluban végrehajtott 1982-es mészárlással összefüggő büntetőperben várható ítélethozatal.

Núri al-Maliki iraki miniszterelnök azt mondta a múlt hónapban, hogy "a gonosztevő zsarnok" kivégzését várja, már csak azért is, mert az "kedvét szegné a Szaddám Huszeinhez hű szunnita lázadóknak".

Nem ismeretes, hogy a bagdadi piactér elleni szombat esti támadás összefügg-e az exdiktátor ügyében várható vasárnapi ítélethirdetéssel.