Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rutinművelet okozta a botrányos áramkimaradást?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legnagyobb német energiakonszern, az E.ON közleménye szerint valószínűleg egy rutinművelet elvégzése okozhatta az ellátási zavart, amely az elmúlt éjszaka Nyugat-Európa több országában mintegy félórás áramkimaradást okozott.

A kezdeti vizsgálatok azt mutatják, hogy egy nagyfeszültségű vezetéket lekapcsoltak az Ems folyó felett - egy hajó biztonságos áthaladása érdekében - , és a zavart az északnyugat-németországi hálózat ebből fakadó túlterhelése idézhette elő.

Eltérő változatok


Az E.ON szóvivője kora délután elismerte, hogy a hatóságok még mindig nem tudják pontosan a hiba okát. A vállalat képviselője szerint nem kizárt, hogy a valódi ok feltárása napokat, sőt heteket vehet igénybe.

Az RWE szóvivője kora hajnalban még azt állította, hogy az áramszünetet a hálózatnak a hirtelen lehűlés miatti túlzott terhelése okozta. Reggeli közlése szerint a hálózatban alacsony frekvenciát észleltek, amit egy erőműben történt meghibásodás okozhatott.

Az áramkimaradás okozta esetleges személyi sérülésről, illetve jelentősebb anyagi károkról nem érkezett jelentés.

Egyre több energia fogy

Szakértők mindazonáltal nem tartják meglepőnek az esetet. Az Európai Bizottság már 2003 decemberében figyelmeztetett a vezetékek és az elosztóhálózat fejlesztésére, mivel - mint mondták - további beruházások nélkül a folyamatos keresletnövekedés és a hálózatok terhelése az ellátási zavarok jelentős kockázatát hordozza.

Az Európai Bizottság akkori nyilatkozata szerint az EU tagállamai inkább csak "szórványosan és rendszertelenül" foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

2005 novemberében már Németországban, Münster körzetében mintegy negyedmillió lakos maradt napokra áram nélkül. Akkor a rendkívüli hideg és szeles időjárásra hivatkoztak a német áramszolgáltatók, mindazonáltal bejelentették, hogy 2020-ig 40 milliárd eurós beruházással korszerűsítik a hálózatot.

A német hálózatüzemeltetők szövetsége (VDN) adatai szerint évente egy százalékkal nő Németország energiagfelhasználása rendre a megelőző évhez képest.