Tizenöten haltak meg az esküvő elleni merényletben

InfoRádió / MTI
2006. október 31. 16:59
Tizenöt ember meghalt, csaknem húsz pedig megsebesült az iraki fővárosban, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. Az áldozatok egy lakodalmas menet tagjai voltak.

A támadó gépkocsiba rejtett pokolgéppel követte el a merényletet Bagdad vegyes lakosságú északi Ur városrészében, amikor egy síita esküvő vendégei éppen autóikba készültek beszállni a menyasszony háza előtt.

Belügyminisztériumi közlés szerint a halálos áldozatok között négy gyerek is van.

Szunnita szélsőségesek gyakran használnak autóba rejtett pokolgépet civilek ellen síita és vegyes síita-szunnita területeken, az iraki kormányzat és az amerikai hadsereg szerint azzal a céllal, hogy vallási alapú polgárháborút robbantsanak ki.

Mintegy 40 embert elraboltak

Több mint negyven ember eltűnt, miután fegyveresek mikrobuszokat támadtak meg Bagdadtól északra, a fővárosból kivezető úton.

Az ismeretlen fegyveresek ál-ellenőrzőpontot állítottak fel a Bagdad-Moszul autópályán - közölte egy rendőrségi forrás, aki szerint a fegyveresek megállították a Bagdadból a síiták lakta Baladba közlekedő autóbuszokat, és 30-40 személyt hurcoltak el.

Közben az iraki miniszterelnök elrendelte a főként síiták lakta Szadrváros körül létesített amerikai-iraki ellenőrző pontok megnyitását. Núri al-Malíki azután határozott így, hogy általános sztrájk kezdődött a negyedben a terület amerikai zárlata ellen.

Az amerikai hadsereg a térségben egy katonáját keresi, akit október 23-án raboltak el. A tiltakozó megmozdulást Muktada al-Szadr radikális síita hitszónok mozgalma kezdeményezte.