Nyugdíjemelést kapnak a kommunista rendszer vezetői

Infostart
2006. október 27. 12:28
Németországban megkezdődött az egykori NDK vezető tisztségviselőinek, állami hivatalnokainak, valamint a gazdasági élet volt vezetőinek járó nyugdíj-kiegészítések átutalása. A plusz nyugdíjról még a választások előtt döntött a német törvényhozás, hogy kiegyenlítsék a nyugdíjak terén mutatkozó különbségeket az ország két fele között.

Az intézkedés kereken 11 ezer keletnémet nyugdíjast érint, akik korábban az NDK-ban kulcspozíciót töltöttek be.

A tavaly elfogadott törvénymódosítás értelmében 1993-ig visszamenőleg 108 millió eurót fordítanak nyugdíj-kiegészítésre, így egyes volt vezető keletnémet tisztségviselők a közeljövőben akár 110 ezer eurós összegre is számíthatnak.

Az intézkedés célja az, hogy kiegyenlítsék a nyugdíjak terén mutatkozó különbségeket az ország két fele között.

A jövőben az egykor magas-beosztású NDK-hivatalnokok, így a hadsereg és a rendőrség vezető tisztjei, a tudományos és gazdasági élet irányító, élvonalbeli művészek és orvosok több mint 3 ezer euróra számíthatnak havonta.

Kivételt képeznek a hírhedt titkosszolgálat, a STASI munkatársai, a korábbi miniszterek és a néhai állampárt politikai, illetve központi bizottságának tagjai.

A kelet-németországi nyugdíjakat nem a társadalombiztosítási alapból, hanem közvetlenül az államkasszából finanszírozzák.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást