Meghamisította a magyar sajtó egy része Orbán beszédét?

InfoRádió / MTI
2006. október 26. 16:10
Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője szerint egyes magyarországi sajtóorgánumokban tévesen értelmezték a Fidesz elnökének a képviselőcsoport előtt kedden elmondott strasbourgi beszédét. Hans-Gert Pöttering szerint ugyanis Orbán Viktor nem mondta, hogy az Európai Unió vonja meg a támogatást Magyarországtól.

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője szerint egyes magyar sajtóorgánumok "tévesen értelmezték" a Fidesz elnökének strasbourgi beszédét. "Az ülésen jelenlévők tanúsítják: Orbán Viktor nem mondta, hogy az Európai Uniónak meg kellene vonnia a támogatást Magyarországtól. Minden más, a magyar sajtóban megjelent, ezzel ellentétes értelmezés hamisítás" - szögezte le Hans-Gert Pöttering.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője (a Fidesz-MPSZ ennek a pártszövetségnek a tagja) egyben kifejezte köszönetét Orbánnak, hogy elfogadta a néppárti frakció meghívását.

A kereszténydemokrata és konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt képviselőcsoportja az 1956-os forradalom 50. évfordulója kapcsán Strasbourgban, az Európai Parlament épületében kedden este ünnepi ülést tartott.

Az eseményen felszólaló Orbán Viktor 1956 jelentőségének elemzése mellett azt is felvázolta, hogy szerinte milyen új kihívások állnak Európa és Magyarország előtt. Többek között kijelentette: "az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból sem a hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak".