Orbán: november 4. legyen emléknap Európában

InfoRádió / MTI
2006. október 25. 21:59
A Fidesz elnöke felszólította Németországot, illetve Európát, hogy nyilvánítsák november 4-ét, az 1956-os magyar forradalom véres leverésének napját, a kommunizmus áldozatainak emléknapjává.

Orbán Viktor a konzervatív Konrad Adenauer Alapítvány 1956-tal foglalkozó rendezvényén kijelentette: ha nem lett volna 1956, az Európát kettéosztó vasfüggöny még mindig létezne, és állna az egykori Kelet- és Nyugat-Berlint szétválasztó fal is.

"Eddig még soha nem kértünk semmit ezért cserébe, most azonban azt kérjük, hogy november 4. legyen a kommunizmus áldozatainak emléknapja" - jelentette ki Orbán Viktor, hangoztatva, hogy Európát 1956 mentette meg a kommunizmustól.

A Fidesz vezetője szerint 1956 magasabb értelme az volt, hogy a világ megismerhette, mi a kommunizmus.

1956-ban a magyarok döntő bizonyítékát szolgáltatták annak, hogy a kommunizmus téveszme, valójában államilag szervezett terror, a Szovjetunió pedig legyőzhető.

"Mi nyitottuk meg a kaput a Szovjetunió későbbi összeomlásához" - fogalmazott politikus.

Orbán Viktor ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Európa megmenekült ugyan a kommunizmustól, de annak örökségétől még nem.

A posztkommunista országok európai uniós felvétele után Európának is meg kell küzdenie ezzel az örökséggel - jelentette ki.

A problémák között említette a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hazug, csaló, a kommunizmus örökségét támogató kormányokat.

Ezeknek a kormányoknak nem szabad segítséget nyújtani - hangoztatta Orbán Viktor, szolidaritásra szólítva fel Európát.

Szavai szerint a posztkommunista veszélyt ma az jelenti, hogy a politikai diktatúrák ideje lejárt ugyan, de a gazdasági diktatúráké még nem.

"Azt szeretnénk, ha Európa végsőkig ragaszkodna a demokráciához, a szociális piacgazdasághoz, és közösen lépne fel a gazdasági egyeduralom, a monopóliumok ellen" - jelentette ki a Fidesz vezetője.