Egyre fogy Amerika ideje - még másfél év?

Infostart
2006. október 25. 09:12
Egyre több jel mutat az Egyesült Államok Irakkal kapcsolatos stratégiájának jelentős megváltozására. Politikusok egész hada sürgeti egy kivonulási terv megalkotását, az iraki parancsnok szerint pedig 12-18 hónap múlva lehetőség lesz az amerikai csapatok létszámának jelentős csökkentésére.

George Casey tábornok, az Irakban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka kijelentette: az iraki biztonsági erőket 75 százalékban már megfelelően kiképezték. A tábornok szerint az iraki csapatok 12-18 hónap múlva nagyrészt képesek lesznek az ország biztonságának szavatolására, bár emellett szükség lesz bizonyos mértékű amerikai jelenlétre.

Zalmay Khalilzad, a bagdadi amerikai nagykövet pedig politikai lépések sorozatát vázolta, amely reményei szerint politikai oldalról teremti meg az amerikai csapatkivonás feltételeit. Az állítólag az iraki miniszterelnök által is jóváhagyott terv a milíciák lefegyverzését, a lázadóknak tett békeajánlatot, és az olajbevételek méltányos megosztását irányozza elő.

Noha George Bush elnök számos alkalommal kijelentette, hogy nincs szándékában változtatni Irak-politikáján, egyre többen vannak, akik szerint ez elkerülhetetlen, köztük a Republikánus Párt prominens politikusai is.

Megfigyelők szerint a bagdadi nagykövet és az iraki parancsnok nyilatkozata egy gondosan megkoreografált lépéssorozat része, amely lehetővé teszi az iraki politika megváltoztatását anélkül, hogy az elnöknek be kellene ismernie tévedéseit.

A helyzet jelenleg Amerika szempontjából kritikus, nem sokkal a november 7-ei kongresszusi választások előtt. Októberben már 90 amerikai katonát öltek meg Irakban, az iraki áldozatok száma pedig minimum százzal nő naponta.