Nem tudni, miért támadtak a magyar autóversenyzőkre a szlovák romák

InfoRádió / MTI
2006. október 23. 15:01
Nem árulták el indítékukat hétfői rendőrségi kihallgatásukon a magyar autóversenyzőkre támadó szlovákiai romák, így egyelőre nem derült ki, hogy vannak-e magyarellenes indítékai az ügynek. Vasárnap este Kassa közelében négy szlovákul beszélő roma férfi és egy fehér társuk érthetetlen módon rátámadt egy kassai autóversenyről hazafelé tartó miskolci személygépkocsi két magyar utasára.

Czékmán Imre kassai magyar főkonzul az illetékes rendőrkapitányságtól azt a hivatalos tájékoztatást kapta: a versenyautót egy traileren a Tornyosnémeti határátkelőhely felé vontató magyar jármű két utasa arra lett figyelmes, hogy egy velük szemben haladó rendszám nélküli gépkocsi hirtelen, nagy fékcsikorgással leállt, irányt váltott, majd eszeveszett sebességgel utánuk eredt. Amikor megelőzte őket, ugyanilyen energikus fékezéssel megállt és eltorlaszolta az utat a miskolciak előtt.

A rendszám nélküli gépkocsi öt utasa közül dühödten előugró két férfi fergeteges szitkozódás közepette különféle tárgyakat dobált a magyar gépkocsira, melynek sofőrje időközben egérutat nyert és a járművével a határátkelő felé vette az irányt.

A támadók azonban utolérték őket az átkelőnél, ahol még dühödtebben szitkozódtak, mígnem az átkelő személyzetének riasztására a hernádcsányi rendőrőrs járőrkocsija a helyszínre érkezett, és az incidens résztvevőit előállította.

A könnyebb szemsérülést szenvedett miskolci autóversenyző és kísérője még vasárnap este elhagyta Szlovákia területét, a támadókat pedig hétfőn délelőtt a szlovák rendőrség megyei kapitányságán ismét kihallgatták, de ennek során sem derült ki, vajon milyen indítékoktól vezérelve tanúsítottak ilyen agresszív magatartást.

Nem igazolódott a vasárnap esti első információ, miszerint a magyarokat azért támadták meg, mert a gépkocsijuk egy követ csapott volna fel a vele szemben haladó szlovák járműre. Hétfőn már tudni lehetett, hogy a magyar kocsi ablakát sem törték be, ellenben az utasainak minden okuk megvolt arra, hogy súlyos fenyegetettséget érezzenek.

A szemtanúk és a rendőrség ismeretei szerint a támadók szemmel láthatóan részegek voltak, az alkoholszonda megfújását azonban rendre megtagadták, ráadásul a rendszám nélküli szlovák jármű vezetőjének még jogosítványa sem volt, mert azt korábban szabálysértés miatt bevonták.

A gyanúsítottak a továbbiakban szabadlábon védekezhetnek, a annyi már bizonyos, hogy a rendszám nélküli gépkocsit jogosítvány nélkül és részegen vezető szlovák állampolgárságú férfi ellen vádat emelnek.