Csehországban a szakértői kormány sem elképzelhetetlen

InfoRádió / MTI
2006. október 18. 13:26
Új kormány felállításával, nem pedig előre hozott választással szeretné megoldani a júniusi választás után kialakult csehországi belpolitikai patthelyzetet a Cseh Szociáldemokrata Párt. Jirí Paroubek pártelnök a kormányválság négyféle megoldási lehetőségét terjesztette Václav Klaus államfő elé.

Jiri Paroubek szociáldemokrata pártelnök szerint megoldást jelenthet a kormányválságra egy szociáldemokrata-polgári demokrata nagykoalíció, egy szociáldemokrata-zöld-kereszténydemokrata koalíció, kisebbségi szociáldemokrata kormány vagy szakértői kormány alakítása.

A cseh államfő azt mondta: megoldás csak azután születhet, hogy az összes párt vezetőjével egyeztetett a kérdésről. Václav Klaus már egyeztetett a júniusi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt vezetőivel, akik egyértelműen a jövő évi előre hozott választás megtartását támogatják.

A belpolitikai patthelyzet azután alakult ki Csehországban, hogy a nyár eleji választás után a 200 tagú képviselőházban a jobboldal és a baloldal is egyaránt 100-100 mandátumot szerzett.