Az észak-koreai atomválság megoldásáról egyeztetnek

InfoRádió / MTI
2006. október 16. 06:40
Az észak-koreai atomválság megoldásáról egyeztet az amerikai, a japán és a dél-koreai külügyminiszter Szöulban. Az amerikai diplomácia vezetője a megszorító intézkedések szigorú érvényesítéséről kívánja meggyőzni tárgyalópartnereit. Condoleezza Rice a tervek szerint Szöulból Tokióba, majd onnan Pekingbe utazik.

Nem sokkal korábban üdvözölte az Észak-Koreával szemben elrendelt korlátozó intézkedéseket az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso úgy vélte, hogy a Phenjan elleni egységes fellépés javítja az iráni atomprogram miatti vita rendezésének esélyeit is, és fontos a nemzetközi közösség hitelessége szempontjából.

Korábban az orosz tárgyalóküldöttség vezetője azt közölte, hogy Észak-Korea folytatná a hatoldalú egyeztetéseket arról, hogyan válhat a félsziget atomfegyver-mentes övezetté.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Japán szombaton határozott a pénzügyi, kereskedelmi büntetőintézkedések elrendeléséről az egy héttel ezelőtti kísérleti atomrobbantás miatt.

A dokumentumban kizárják a katonai erő alkalmazását az ázsiai országgal szemben. Észak-Korea ENSZ-nagykövete elutasította a nyilatkozatot.