Megfejtették a legendás '56-os fotó titkát

InfoRádió / MTI
2006. október 15. 15:27
A budapesti hősök címmel jelenik meg az a francia kötet, amely az 1956-os magyar forradalom egyik mitikus francia fotója történetének ered nyomába - adta hírül a Le Journal du Dimanche című párizsi újság.

A Paris Match című francia magazinban 1956 novemberében jelent meg azt a magyar fegyveres felkelő fiatal párt megörökítő fotó, amely bejárta az egész világot.

Sokáig a hetilap Budapesten lelőtt sztárfotósának, Jean-Pierre Pedrazzininek tulajdonították a képet. Balázs Eszter történész és Phil Casoar újságíró kötetéből azonban kiderül, hogy a legendás fotót Russ Melcher független fotós készítette, és miután eladta a felvétel jogait a Paris Matchnak, a világot már az elhunyt "Pedra" egyik utolsó képeként járta be.

A hatéves kutatómunka nyomán megjelent 252 oldalas könyvből az is kiderül, hogy a Jutkának becézett lányt Sponga Júliának hívták, és nem diáklány volt, ahogy a kezében látható táska miatt 1956-ban a világ gondolta, hanem textilgyári munkás. A lánynak sikerült Ausztriába menekülnie, onnan pedig Svájcon át Ausztráliába távoznia, ahol családot alapított. Társa, Gyuri, meghalt az 56-os harcokban.

A személyes sorsokon keresztül a kötet szerzői puzzle-szerűen rakják össze az 1956-os forradalom legkülönbözőbb hősies, tragikus és feledésbe merült oldalait.