Európa is üdvözölte a szankciókat

InfoRádió / MTI
2006. október 15. 16:33
Üdvözölte az ENSZ-szankciók bevezetését Észak-Korea ellen az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barosso úgy vélte, hogy a Phenjan elleni egységes fellépés javítja az iráni atomprogram körüli vita rendezésének esélyeit, és fontos a nemzetközi közösség hitelessége szempontjából.

Az Európai Bizottság elnöke a brit BBC hírtelevíziónak úgy nyilatkozott: Brüsszel teljes mértékben támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott pénzügyi és kereskedelmi szankciókat Phenjan ellen.

Korábban az orosz tárgyalóküldöttség vezetője azt közölte, hogy Észak-Korea folytatná a 6 oldalú egyeztetéseket a félsziget atommentes övezetté válásáról.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 5 állandó tagja és Japán tegnap fogadta el azt a határozatot, amelyben pénzügyi, kereskedelmi megszorító intézkedéseket rendelt el Phenjan ellen az ázsiai ország hat nappal ezelőtt végrehajtott kísérleti atomrobbantása miatt.

A testület egyhangúlag elfogadott határozatában kizárja a katonai erő alkalmazását az ázsiai országgal szemben. Észak-Korea ENSZ-nagykövete elutasította a nyilatkozatot.