A hórekord után áradások fenyegetik Amerikát

InfoRádió / MTI
2006. október 15. 15:33
Továbbra is súlyos gondokat okoz az Egyesült Államok északkeleti részén a korai tél, még mindig csaknem 320 ezer ember otthonában nincs áram.

Az ítéletidőtől leginkább sújtott Buffalo városában, ahol korábban alig néhány óra alatt 60 centiméter hó esett, most a várható olvadás miatt az áradásoktól tartanak.

Az időjárási adatok feljegyzésének 137 éves amerikai történetében még soha nem fordult elő, hogy október elején ilyen sok hó hullott volna az északkeleti országrészben. A korai tél három ember életét követelte.

A buffalói háztartások 70 százalékában a hétvégén még nem volt áram. Sokan fűtött szállodákba költöztek, mások iskolákban kialakított átmeneti szállásokon találtak menedéket.

Az áramszolgáltató szerint akár négy napig is eltarthat, amíg az összes háztartást újra ráköthetik az energiahálózatra. A város repülőterét ugyanakkor ismét megnyitották, és feloldották az utazási tilalmat.

George Pataki, New York állam kormányzója pénteken négy körzetben szükségállapotot hirdetett ki, és szövetségi kormányzati segítséget kért George Bush amerikai elnöktől.