Egy hétig volt miniszter

InfoRádió / MTI
2006. október 14. 16:23
Még jóformán bele sem ült, máris távozik bársonyszékéből az új svéd kormány kereskedelmi minisztere, Maria Borelius, aki egy héttel ezelőtt foglalta el hivatalát. Október 6-i kinevezése után ugyanis a svéd lapokban olyan leleplezések láttak napvilágot, miszerint a miniszter korábban többször is kijátszotta az adóhatóságok éberségét.

Lemondását szombaton jelentette be Fredrik Reinfeldt miniszterelnök egy rádióinterjúban, közölve, hogy Borelius közös megegyezéssel távozik posztjáról.

A sajtó értesülései szerint Borelius az 1990-es években feketén alkalmazott dadust gyerekei mellé, amit eltitkolt a hatóságok elől, és nem fizetett adót alkalmazottja után.

Csak súlyosbította a helyzetét, amikor védekezésül azt állította, hogy nem engedhette meg magának, hogy törvényesen fogadjon fel nevelőt. A lapok rögtön kiderítették, hogy az adókimutatások tanúsága szerint férjével együtt a közös jövedelmük az átlag svéd család jövedelmének a sokszorosát tette ki.

Péntekre az is kiderült, hogy a 6,8 millió koronát érő nyaralójuk egy Jersey szigetén bejegyzett cég nevén van, és így bújtak ki a svéd ingatlanadó-törvény hatálya alól. Mindezek tetejébe azt sem jelezte a hatóságoknak, hogy nemrég részvényeket adott el.

A sajtóban feltárt visszásságok felháborodást váltottak ki az egész országban, amelynek a lakossága rendkívül magas adókkal fizeti meg a híres svéd jóléti állam árát, és ezért elvárja, hogy a köztisztviselők példát mutassanak adózási fegyelemből és jogkövetésből.

Cecilia Stego Chilo kulturális miniszterre is erős nyomás nehezedik, az ő távozását is sokan követelik, miután beismerte, hogy 16 éven át nem fizette a tévé-előfizetési díjat. Az évi 1500 koronás, azaz mintegy 34 ezer forintos díj a svéd közszolgálati tévék legfőbb finanszírozási forrása, amely televíziók felügyelete Stego Chilo miniszteri feladatai közé tartozik.

A 41 éves Reinfeldt négypárti jobbközép koalíció élén nyerte meg idén szeptemberben a választásokat és váltotta le a 12 éven át kormányzó szociáldemokratákat.