A csatlakozás előtt vonzó a román állampolgárság

Infostart
2006. október 14. 08:47
Az utóbbi három hónapban mintegy 400 ezer moldovai állampolgár folyamodott román állampolgárságért. Az okmányszerzési hullámról a román külügyminiszter elítélően nyilatkozott.

Meglepőnek és igazságtalannak tartotta Mihai-Rãzvan Ungureanu román külügyminiszter, hogy a Románia uniós csatlakozása előtti utolsó hónapokban aránytalanul megugrott a román állampolgárságot igénylő moldovai állampolgárok száma.

Ungureanu erről az európai román közösségek Bukarestben zajló konferenciáján beszélt.

Elmondta: míg az elmúlt 15 évben mintegy 130 ezer moldovai állampolgár szerezte meg a román állampolgárságot, az igénylések száma az utóbbi időben rendkívüli módon megugrott.

Csak az elmúlt három hónapban a kisinyovi román nagykövetség melletti konzulátuson mintegy 400 ezer kérést iktattak.

Ungureanu szerint a román állampolgárságot elsősorban a román útlevél teszi vonzóvá, azzal ugyanis a moldovaiak is szabadon utazhatnak az Európai Unió országaiban.

Az igénylések számát azért tartotta igazságtalanul eltúlzottnak a miniszter, mert a 2004-es moldovai népszámláláson csupán 70 ezren vallották magukat román nemzetiségűnek, a többség úgy tekintette, hogy a romántól eltérő moldován etnikumhoz tartozik.

Ungureanu egyébként megfelelően szigorúnak vélte a román állampolgárság megszerzésének a törvényben rögzített kritériumait.

Ezek között pedig az is szerepel, hogy az állampolgárságért folyamodó embernek igazolnia kell román identitását.

A miniszter azt is elmondta: Bukarestben az állampolgársági törvény módosítására készülnek, de a kormány kizárólag olyan módosításokat tervez, amelyek felgyorsítják a kérvények elbírálását.
Jelenleg ugyanis évekig is eltart, míg egy-egy kérvényező választ kap állampolgársági folyamodványára.

A román állampolgársági törvény 1991 óta teszi lehetővé, hogy szülőföldjükön maradva szerezzenek román állampolgárságot azok, akiknek felmenői valamikor román állampolgárok voltak, és románnak vallják magukat.

Románia az Ukrajnához csatolt észak-bukovinaiakra is alkalmazza a törvényt; nincsen tekintettel arra, hogy az ukrán törvények tiltják a kettős állampolgárságot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást