Botrány a kormányban: sorozatos törvénysértések

Infostart
2006. október 13. 10:10
Még alig kezdte meg munkáját az új svéd kormány, máris botrány kerekedett három miniszter körül. A külkereskedelmi, a kulturális és a bevándorlási tárcák vezetőiről kiderült: nem fizették a tévé előfizetési díjat. Ketten közülük pedig feketén foglalkoztatták a gyermekeik mellé fogadott dadákat.

A most nyilvánosságra került törvénysértések hatalmas felháborodást keltettek Svédországban, ahol a politikusoktól abszolút fedhetetlenséget várnak el az állampolgárok.

Csak olaj volt a tűzre, hogy Tobias Billstroem, a bevándorlási tárca 32 éves vezetője azzal védekezett: azért nem fizetett televízió előfizetési díjat, mert úgy gondolja, hogy a svéd tévé nem csinál elég jó programokat.

Akár rendőrségi ügy is lehet belőle

Az előfizetési díj beszedéséért felelős hatóság azt fontolgatta, hogy a rendőrséghez fordul a három miniszter ügyében. Fredrik Reinfeldt miniszterelnök azonban úgy döntött: mindhármuknak ad még egy esélyt.

Nem segítette a kormány népszerűségét az sem, hogy kiderült: a környezetvédelmi miniszter tévesen tájékoztatta jövedelméről a parlamentet, és két fizetést vett fel.

Az esélyegyenlőség éllovasa

A két miniszter asszony esete, akik feketén foglalkoztatták dadáikat, egy általánosabb svéd dilemmát hozott a felszínre.

A skandináv ország élen jár a munkahelyi esélyegyenlőség megvalósításában, a női karrierek előtt akadályt jelentő üvegplafon lebontásában mind a politikában, mind az üzleti életben. Az október 2-án megalakult parlament képviselőinek 47 százaléka nő, a kormányban pedig 10 fővel képviseli magát a "gyengébbik" nem.

Egyszerre karrier és család - túl drága mulatság?

A gyermekfelügyelet azonban rendkívül sokba kerül, így sok nő számára nagy nehézséget jelent, hogy karrierje érdekében dadát vagy bébiszittert fogadjon gyermekei mellé.

"Soha nem tudtam volna megfizetni minden ezzel járó költséget" - mondta Maria Borelius, a négy gyermekes külkereskedelmi miniszter. Cecilia Stegoe Chilo kulturális miniszter pedig elismerte, hogy nem vallotta be a dadának adott fizetést. Meg kell azonban jegyezni, hogy egyikük sem volt korábban kormányzati szereplő, mindketten újságírók voltak.

Az egyenlő bánásmód csapdája

A svéd kormány a cégeket arra ösztönzi, hogy felsővezetői pozícióik 40 százalékára női alkalmazottat vegyenek fel. Az egyetemeken a professzorok legalább negyedének nőnek kell lennie. Bár a politikában nincsenek kvóták, a pártok általában a vezetői posztok 50 százalékát adják nőknek.

Mindez pedig hatalmas nyomást jelent az ambiciózus nők számára, akiknek egyszerre kell így jó családanyának és karrierjükben is sikeresnek lenniük. Ezzel magyarázható, hogy az utóbbi időben a svéd politikában a botrányok is inkább a politikusnőket érintették, mint férfi társaikat.

A szavazók változást vártak

Részben azért nem sikerült kormányon maradniuk a szeptemberi választáson a szociáldemokratáknak, mert a szavazók úgy érezték: több évtizednyi kormányzás után a párt önteltté és korrupttá vált. Az új kormánytól pontosan azt várták, hogy változást hoz majd ezen a téren is.

A mostani botrányokra így meglehetősen cinikusan reagált a társadalom. Az egyik stockholmi bulvárlap, az Aftonbladet például egy kérdőívet jelentetett meg: "Ön alkalmas arra, hogy miniszter legyen?" címmel.